Made of action

Sören Kjellkvist ska vintercykla längs med hela Sveriges kustlinje på gammal mat

(Sören in action. Foto: Privat)

Sören Kjellkvist ska vintercykla längs med hela Sveriges kustlinje. Från Haparanda i norr till Smygehuk i söder, sedan vidare upp längs med västkusten för att slutligen nå målet i Strömstad.

Det cyklas alldeles för lite på vintern i Sverige. Vi kan alla göra en insats för både klimat, hälsa och plånbok genom att ställa bilen och ta cykeln, även på vintern. Sören har nu gjort sig av med sin bil och istället skaffat sig en el-cykel.

– För att verkligen testa att det går bra att även cykla vintertid så vill jag cykla längs med hela Sverige nu i vinter. Det enda som skiljer sig mot cykling på sommaren är egentligen dubbdäck och en riktigt bra belysning. Elcyklarna har utvecklats enormt tekniskt sett och är nu ett fullgott alternativ till bilen, säger Sören.

(Sören laddar upp inför cykelresan. Foto: Privat)

Sören cyklar i samverkan med Naturskyddsföreningen i skolan och det pedagogiska temat kommer att vara klimatsmart mat.

För att synliggöra problematiken med just matsvinn så kommer Sören under cyklingen bara äta mat där Bäst-före-datumet redan har passerats.

I ett genomsnittligt svenskt hushåll slänger man 107 kilo matavfall (fast och flytande) per person och år.

– Det är nästan två kilo i veckan och verkligen helt i onödan, säger Sören.

Svenska skolor kan dagligen följa äventyret och samtidigt aktivt arbeta med klimatsmart mat samt kontakta Sören direkt för att ställa frågor.

Vidare så går det bra att boka Sören för besök, om man är en skola som ligger längs med Sveriges kustlinje, och i samband med att Sören passerar där.

Cyklingen startar den 27 november 2017 klockan 09.00 från stortorget i Haparanda.

Emil Carlberg