Made of action

Amerikansk träning i världsklass för Svan

(Ferry in action. Foto: Bobbo Lauhage)

Ferry Svan är nu igång med den sista hårdträningen inför VM i Timbersports, som i år går av stapeln i norska Lillehammer den 3 november.

Idag – och igår – tränar han dock inte med sina svenska landslagskollegor – utan med amerikanarna.

Ferry beskriver känslan att få träna med det amerikanska landslaget som riktigt bra. Att få träna med konkurrenter, som tillhör den absoluta världseliten, är en mycket bra träning och nyttig uppladdning. Det ger honom också en större inblick i hur andra lag tränar.

– Målet är kort och enkelt att komma i en ännu bättre form inför VM i Timbersports, samt att få träna mer på växlingarna mellan momenten i laget, svarar Ferry Svan, när frågan om vad målet med att träna med amerikanarna ställs.

Det amerikanska landslaget har från tidigare världsmästerskap i Timbersports kommit trea som bäst. Sverige anses än så länge vara en B-nation i sporten – och har ännu inte lyckats knipa någon pallplats i ett VM.

– Men snart vänder det. Även om amerikanarna i dagsläget har lite mer rutin och erfarenhet än oss i svenska landslaget, är snart rollerna ombytta, säger Ferry.

Den officiellt bäst rankade amerikanen i Timbersports just nu är Matt Cogar – som fem år i rad har vunnit det amerikanska mästerskapet individuellt. En person som Ferry snart hoppas kunna komma upp till samma nivå som – och utmana.

– Må bäste man vinna, avslutar Ferry med ett skratt.

VM i Timbersports pågår från den 3 till 4 november i Lillehammer. Samtliga tävlingar går att följa via https://www.facebook.com/stihltimbersports


Emil Carlberg