Made of action

Extremdykarens väg mot världsrekordet

(Jonathan in action. Foto: Privat)

Har du någon gång tänkt tanken att testa slå dig in i Guiness Rekordbok, men inte vågat eftersom samtliga världsrekord varit på tok för svåra, krävande eller livsfarliga att ens försöka sig på? Förmodligen.

Jönköpingsfödde Jonathan Ljungqvist har dock inte bara tänkt den tanken, utan verkligen genomfört ett våghalsigt världsrekordförsök – under vatten.

Irländaren Christopher Heal blev år 2010 först i världen med att simma en mil under vatten – efter månader av intensiv träning.

Christopher fick försöka tre gånger innan han slutligen klarade det och skrev in sig i historieböckerna. Detta samtidigt som hans bok 10 K publicerades och utgavs i hemlandet.

Kvällen den 25 september 2017 var dagen före Dagen D för äventyraren Jonathan Ljungqvist, 25. Efter att ha tränat mer eller mindre självständigt under två månaders tid var det snart dags. Dags för att kommande morgon försöka slå Christophers rekordtid på 6 timmar och 22 minuter – simmandes under det kalla Vättern-vattnet.

(Ner i djupet. Foto: Privat)

Även om Jonathan inte har Christoffers bakgrund som proffsdykare, så är han en betydligt mer rutinerad – så kallad – äventyrare.

Allsidig äventyrare

Flertalet tidningar i Jönköpingsområdet beskriver Jonathan som en av Sveriges mest allsidiga äventyrare. Han har bland annat genomfört mer unika expeditioner världen över, som en cykelresa från Sverige till Tanzania under drygt fem månaders tid, och blivit först i världen med att korsa Australien – på rullskidor.

Jonathan har även till fots korsat Indien. Kust till kust.

För ungefär ett år sedan gick Jonathan ut i svensk media och berättade att han siktade på att försöka slå ett världsrekord i dykning.

I samband med detta blev Jonathan kontaktad och kallad till en castingintervju hos TV-produktionsbolaget ITV. Där bestämde de att Jonathans dyk skulle komma att sändas i ett nytt TV-program nästkommande år – med titeln Idag om ett år – oavsett om det blev kanon eller kalkon av världsrekordförsöket.

Tillsammans med rutinerade dykledaren Ulrik Sjögren började Jonathan träna som besatt inför kommande dykning.

Allt behövde klaffa perfekt. Bra planeringen skulle bli helt avgörande om det var möjligt att befinna sig sex timmar under ytan.

(Jonathan och Johan Lundström – samarbetspartner från Runes bil – hjälper till med dyket. Foto: Privat)

Tränade och drillades i Vättern

Främst så tränade Jonathan dykning i Jönköpingsområdet. I inomhusbassäng med simtränare. Utomhus i Vättern – simmandes fram och tillbaka med syrgastuben framför sig.

(Utrustningen är redo. Foto: Privat)

Projektet var väldigt väderberoende och försöket fick gång på gång skjutas upp. Till sist dök dock den perfekta luckan upp – både genomförbart- och vädermässigt. Den 26 september 2017.

Den morgonen klockan 06.00 möttes ett team upp utanför Atlantis Dive College i Jönköping. Gruppen bestod av Jonathan, Ulrik, flickvännen Amanda Arnold, svärfadern Carter Arnold och tre kameramän från produktionsbolaget ITV. De sistnämna med uppgift att dokumentera varje liten detalj av dykningen.

En knapp halvtimme senare rullade samtliga iväg mot den välkända Jönköpings-piren – där Jonathans dykning skulle gå av stapeln.

Modet svek – nervositeten höjdes

Jonathan berättar att när han anlände södra Vättern och fick se de kraftiga vågorna som kastades runt i Sveriges näst största sjö, sänktes modet och självsäkerheten markant.

– Känslan när jag klev ur bilen och såg vågorna var att detta skulle behövas ställas in. Det fanns inte en chans på världskartan att det här skulle gå att genomföra med så dålig sikt, kraftiga undervattensströmmar och vilda vågor. Jag skulle flyga runt likt en liten vante inuti en torktumlare om jag skulle ge mig ut i – eller rättare sagt under – vattnet.

De nyfikna åskådarna – som ville bevittna detta eventuella historiska världsrekord – blev fler och fler ju närmre startsignalen klockan tickade. Stressen, berättar Jonathan, över att folk förväntade sig att han skulle klara det steg mer och mer.

– Frågan vad det farligaste som kunde hända mig under dykningen var fick jag ofta ställd. Svaret på den frågan är om jag skulle få kväveförgiftning under vattnet – och svimma. Jag tog en mycket större risk med detta projekt än jag tidigare har gjort med något annat, och det visste jag djupt innerst inne.

(Ner i djupet II. Foto: Privat)

Som längst hade Jonathan tidigare bara simmat en kilometer i sträck – med syrgastub – utan att sticka upp huvudet ovan vattenytan. Nu handlade det om tiodubbla sträckan.

– Precis innan starten kände jag min egen – och alla åskådares – nervositet expandera, men jag tog tio djupa andetag och lugnade ner mig själv. Sen dök och simmande jag ner till sjöns botten, där ett rep på exakt hundra meter var utlagt. Jag skulle alltså behöva simma hundra gånger fram och tillbaka ovanför det för att ha klarat en mil under vattnet…

Modet återvände från välkänd J.R.R. Tolkien-karaktär

När Jonathan tog första simtaget kändes det väldigt läskigt. Men då började ett filmcitat från en välkänd, fiktiv dvärg att spelas upp inuti hans huvud.

– Jag log för mig själv under det kalla vattnet och tänkte på en mening som Gimli – den tokiga dvärgkrigaren från Sagan om ringen-trilogin – sa i en av slutscenerna i den sista filmen i trilogin: Om det finns den minsta lilla chans att vi kan segra, vad väntar vi då på?

Med det tänkte Jonathan att rekord är till för att brytas, och även om han såg sina chanser att lyckas slå världsrekordet som små, så visste han att kroppen gått igenom väldigt krävande utmaningar förut. Alltså borde den kunna göra det igen.

– Med Gimlis citat ringandes i huvudet fick jag tillslut upp farten under vattnet. Sen bestämde jag mig: jag tänkte inte bara slå världsrekordet – jag tänkte krossa det, avslutar Jonathan.

(Stupad långdistansdykare. Foto: Privat)

Hur det gick för Jonathan Ljungqvist får ni se nästa år när programmet Idag om ett år startar.

(Äventyraren rullar vidare mot nya utmaningar. Foto: Privat)


Emil Carlberg