Made of action

Svan går upp till seniorerna inför VM – i Timbersports

(Ferry & Gunde Svan in action. Foto: Bobbo Lauhage)

Ferry Svan, son till skidlegenden Gunde Svan, är Sveriges nästa guldhopp i extremsporten STIHL Timbersports. Nu kvalificerad och tävlandes med seniorlaget i lag-VM. Tillsammans har de goda chanser på att ta sig långt i världsmästerskapen i den tuffa sporten – som går av stapeln i Lillehammer den 2 till 4 november.

Snart så är det dags för Ferry Svan att ta sig an världsmästerskapet i Timbersports. Ferry beskriver känslan att ha gått upp till seniorerna som väldigt härlig – och efterlängtad.

– Jag har sedan tidigare alltid varit ”en i seniorlaget-gänget”, men nu är det på riktigt. Att få vara med i lag-VM med de bästa i hela Sverige och tävla känns riktigt bra. Inget individuellt tävlande denna gång, utan enbart i lag, säger Ferry Svan.

(Ferry jublar efter en enastående insats i Nordiska mästerskapen tidigare i år. Foto: Bobbo Lauhage)

I fredags åkte Ferry till Champions Trophy för att träna och komma i en – om nu möjligt – ännu bättre form inför VM. I Champions Trophy tävlar var och en för sig i sex olika grenar. Tre med yxa, två med såg och en med motorsåg.

– Huggrenarna, alltså de med yxa, är de roligaste tycker jag. Där är det mer råstyrka än teknik som krävs. I samtliga grenar med såg är det tvärtom.

(Höjer yxorna till skyarna. Foto: Bobbo Lauhage)

Övrig träning som Ferry laddar med inför världsmästerskapet är vanlig – men hård – intervallöpning, rullskidsåkning, gymträning, vedhuggning och – ännu mera vedhuggning.

Mellan träningspassen äts det mycket husmanskost för att få maximalt med energi och ork inför nästa pass.

Hugg går före såg

Den gren som Ferry känner sig starkast i idag är Underhand Chop. En gren där de tävlande står på en horisontellt förankrad, 32 cm tjock, stock som de skall ta sig igenom med hjälp av en yxa. 

Stocken måste bearbetas från båda sidorna. Om den tävlande bara skulle arbeta från en sida blir han diskvalificerad

Dock anser Ferry att den roligaste grenen är Standing Block Chop. Denna tävlingsgren simulerar fällning av ett träd med yxa.

(Ferry hugger i. Foto: Bobbo Lauhage)

En upprättstående, fastförankrad stock – med en omkrets på 30 cm – som så snabbt som möjligt ska fällas med hjälp av kraftfulla slag från båda sidor.

Den optimala placeringen av yxan och kraften i svingen är avgörande för hur de tävlande bemästrar denna gren.

Topptiderna i Europa ligger runt 20 sekunder för att ta sig igenom – ett rekord som Ferry snart hoppas kunna hugga sig förbi.

Oförutsägbar motorsåg

De svåraste grenarna är däremot Springboard och motorsågsgrenen STIHL Stock Saw, anser Ferry.

I STIHL Stock Saw ska utövaren såga av två trissor (träskivor) med hjälp av ett skär neråt och ett uppåt inom ett förmarkerat område på 10 cm. Om någon av trissorna inte är komplett eller om markeringslinjen sågats igenom, blir atleten diskvalificerad.

Att tävla i grenen utomhus gör dessutom genomförandet betydligt svårare. Då väder och vind påverkar hållningen i motorsågen, måste fokus- och koncentrationen från utövaren öka markant för att klara grenen korrekt.

(Ferry sågar motoriskt. Foto: Bobbo Lauhage)

I tävlingsgrenen Springboard placeras två stegbrädor efter varandra i en rättuppstående, fast förankrad stock. Målet är att hugga av ett träblock – med en omkrets på 27 cm – som sitter monterat på toppen av stocken på ca 2,80 meters höjd.

Blocket måste huggas från två sidor för att atleten skall godkännas. I annat fall blir han diskvalificerad.

Föräldrarna har första parkett

Inför VM i Lillehammer har pappa Gunde och mamma Marie Svan reserverat platserna längst fram – som hejarklack. Detta är ett mästerskap de inte vill missa.

– Det är väldigt roligt att båda föräldrarna tycker det är kul att följa mig. Framförallt från pappas sida, som i åratal har hjälpt och stöttat mig med träningen i Timbersports.

(Ett glatt glädjeskutt efter insatsen i NM tidigare i år. Foto: Bobbo Lauhage)

Och Ferry tror de kommer att få se ett VM de sent kommer glömma. Med sin vinnarskalle, kämparanda och beslutsamhet kommer han prestera stenhårt för att svenska landslaget ska ta sig så långt som möjligt – och ge publiken en minnesvärd upplevelse de sent kommer glömma.

– Jag kommer inte stressa upp mig i någon gren, utan bara göra det man tränat på. Stressar man sig genom ett moment och exempelvis fuskar lite med huggningen på ena sidan stocken, så straffar det sig sedan på den andra sidan. Det hade varit väldigt roligt om Sverige blir bästa europeiska lag. Jag kommer prestera mer än 100% i samtliga grenar för att vi ska nå dit, avslutar Ferry med ett skratt.


Emil Carlberg