Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Joshua Stinton – den unika australienska äventyraren

(Joshua in action)

Berätta lite om dig själv?

Jag har en väldigt blandad bakgrund. Är född och uppväxt i Colorado, USA, men har bott i Australien de senaste 13 åren där jag även har studerat. Sen har jag bott i Mexiko under en längre tid, samt rest jorden runt när jag varit ute på äventyr.

För två år sedan så lämnade jag mitt dåvarande jobb som manager för en konsultfirma i Australien för att börja äventyra på heltid, samt att hjälpa små välgörenhetsföretag i olika delar av världen. Jag förstod att hjälpa små välgörenhetsföretag är väldigt viktigt och motiverande för mig. Inte bara för jag har haft möjligheten att göra otroliga äventyr ”tillsammans” med detta, utan också för att jag vet att äventyren kommer hjälpa välgörenhetsorganisationerna jag har ett samarbete med. 

Några av de mest inspirerande människorna jag någonsin mött har varit under mina välgörenhetsarbeten, och det gör mig ännu mera passionerad att fortsätta med det.

Förutom mina äventyr så håller jag även i motivationsföreläsningar och pushar människor till att försöka göra det bästa av sina liv.

Och berätta om dina äventyr världen över som du har gjort?

Det är flera äventyr, och var och en av dem har sin egna historia. Ett exempel var när jag befann i Mexiko och av en slump nästan fick erbjudandet att spela med deras landslag i rugby i en match mot USA, även om jag var väldigt ny i sporten.

Därifrån lärde jag mig att du kan ta dig an allt du siktar in dig på. Detaljer är detaljer, bara gör så att saker inträffar och du kan hitta äventyr överallt.

Ett av mina största, kortare äventyr var när jag tog mig an att genomföra Vasaloppet 2016 – som också var min första dag någonsin som jag körde längdskidor. Därefter representerade jag Australien i en enhjulings Mountainbike-tävling i Spanien. 1,4 mil på ett hjul var en rolig upplevelse.

Nu ska jag dock snart iväg för att ta mig en an det svåraste Mountainbike-racet i världen i Alta, Norge. Det är 70 mil långt i en enda etapp. Detta blir kul…

Vad blir ditt nästa äventyr?

Nästa äventyr, efter Mountainbike-tävlingen i Norge blir att ta med ett team på 5 personer till Italien i september för att tävla för Australien i världsmästerskapen i Kurragömma. Jag blev tillfrågad att bli lagkapten, så vi kommer filma en kort dokumentärfilm om detta. Det kommer bli väldigt, väldigt roligt.

Efter det har jag planer på att cykla en handcykel från norra till södra Japan för att väcka uppmärksamhet för personer med handikapp, inför OS i Tokyo år 2020.

Du är uppväxt i USA och Australien, men spenderar mycket tid i Sverige och Norge. Varför? 

Min familj är ursprungligen från Norge sedan tre generationer tillbaka, så Skandinavien har alltid varit speciellt för mig. Att resa jorden runt så mycket som jag har gjort, så har jag haft turen att lärt känna och skaffat så många svenska och norska vänner som jag gjort. Därför känns Skandinavien som mitt andra hem. Målet jag har är att bo och träna mycket inför mina kommande äventyr här uppe i Norge och Sverige.

Och, om jag ska vara ärlig, så är jag även ett stort fan av Kalles kaviar…

Vilket land av Sverige och Norge gillar du mest – om du måste välja?

Haha, och så den gamla frågan… tja, om jag ska vara ärlig så är det en tuff en, eftersom jag har så bra vänner ifrån båda länderna som är som familj för mig. Stockholm är en av mina favoritstäder i världen, medan Norges landsbygd är en av mina favoritställen att vakna upp i en stuga på. Överlägset.

Men eftersom jag planerar att leva och bo i Norge ett tag framöver – för att ”se tillbaka på mina rötter” – får jag kanske säga att Norge är favoriten för tillfället. Men jag håller er uppdaterade.

Berätta hur det kändes att genomföra Vasaloppet?

Dagen då jag genomförde Vasaloppet var en av de mest fantastiska dagarna i mitt liv. Den dagen förändrade mig. Verkligen.

Jag hade sett fram emot den dagen så länge, då jag i ungefär ett halvår innan enbart tränat rullskidor i Australien. Inte direkt samma sak som längdskidor på snö, men det gick ju bra ändå – tillslut, haha.

Den dagen fick mig också att förstå till fullo att man verkligen kan göra allting man ställt in sig på. Jag hade även flertalet svenska vänner där som hejade på mig, vilket gjorde min insats och upplevelse mycket bättre och starkare.

Och ja, jag åker gärna Vasaloppet igen, men då vill jag testa att göra det nattetid!

Ditt drömäventyr?

Om jag ska vara helt ärlig så är mitt drömäventyr mitt liv. Jag har insett att varje stund, en enkel konversation med rätt personer, kan få dig ut på ett äventyr till att exempelvis paddla Amazonfloden på en SUP-bräda.

Jag uppskattar verkligen tankesättet som äventyrandet har gett mig att alltid fånga möjligheterna omkring en, och leva sitt liv till max.

För mig finns det inget ”Det största äventyret”, utan för mig är det att leva ett liv fullt av olika äventyr och även att kunna inspirera andra till att göra detsamma!

Vad har påverkat dig mest som du skulle vilja dela med dig av till människor du möter världen över?

Jag vill dela med mig av budskapet att vem som helst verkligen kan nå sin dröm. Genom att tro på dig själv, engagera sin omgivning, ställa frågor och hitta din motivation är allt möjligt.

Och precis som jag säger i de föreläsningarna jag håller: ”Om ditt liv var en bok, skulle du vilja läsa den?”.

Jag vet att samtliga utav oss har förmågan och möjligheten – om vi bara vill – att svara JA på den frågan.

Läs mer om Joshua och hans äventyr på:

http://www.outspire.org/

Instagram: Josh Stinton

Facebook: Joshstinton


Emil Carlberg