Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Made of action

Yoga – en oväntad extremsport

 (Från tuffare hinderbanor till…)

 (… tuff yoga)

Mycket underbara, udda och unika äventyrsresor har jag gjort genom årens lopp. Allt från att ha cyklat genom USA – New York till Los Angeles – i en konstant motvind, vandrat en längre Off road-vandring över hela Nya Zeeland, stapplat mig upp på stelfrusna ben till Mount Everest Base Camp under en rekordkall vinter i Nepal, till att ha överlevt som ”frivilligt strandsatt”på en öde ö utanför Dominikanska republikens kust i ungefär en månads tid, samt klarat mig på en obebodd kobbe utanför Orust under en hel vecka – i januari månad.

Och ännu större, betydligt galnare och mer fysiskt samt psykiskt krävande äventyrsresor är på gång redan nu till sommaren 2017. Då blir det bland annat ett nästan månadslångt äventyr i Afrikas centrala delar.

Men framförallt så kommer min största äventyrsresa någonsin att gå av stapeln under sommaren 2018, där kropp och huvud kommer att ta extremt mycket stryk – om jag inte tränar rätt innan avresedatum. Därför har jag nu – ”Äntligen” som kroppen förmodligen skriker inombords – sakta men säkert börjat med yoga, hos med Yogobe, där jag även jobbar en gång i veckan vid sidan av studierna.


Detta framförallt för att se fördelarna som yogan har att ge kropp och knopp i form av större rörlighet, smidighet, avslappning samt lugn och ro, vilket jag har haft väldigt svårt att hitta i någon annan typ av sport eller aktivitet som jag tidigare har utövat under mina 24 levnadsår.

Efter ett decennium som fotbollsspelare och därefter flera år som elit-hinderbanalöpare, så är min kropp relativt stel och långt ifrån vig i flera sammanhang.

Och efter mina adrenalinkickande samt actionfyllda äventyrsresor världen över visste jag knappt vad avkoppling eller lugn och ro var för något – tills förra månaden. Då startade jag min yogaträning på riktigt.

Dock är jag fortfarande bara en nybörjare och har extremt mycket att lära. Yogan är för mig en helt ny värld som har öppnat sig. Så långt ifrån tuff extremsport det går att komma – fast ändå inte. Tvärtom skulle jag faktiskt vilja säga.

Visst, efter att ha sprungit en längre hinderbanatävling är ens kropp helt slut och svetten forsar likt man spenderat en timme i en finsk bastu – med vinterkläder på.

Men jag anser att yogan är minst lika jobbig – om inte jobbigare till och med – som i princip vilken hinderbanatävling som helst.

Det räcker med bara en kvart framför en av Yogobes yogavideos på datorn, där man försöker imitera instruktörens instruktioner och rörelser så gott det går, för att man sen upptäcker sig själv med att halvt kippa efter andan och känner hur vissa muskler i kroppen – som man knappt visste existerade innan – värker likt man sprungit tre hinderbanor, i ett rasande tempo, i rad.

Många yogaövningar, framförallt för ben, bål och ryggdelen är väldigt lika – om inte på gränsen till identiska – med övningar som har körts på bland annat flertalet Crossfit- och militära träningspass jag har deltagit i under de senaste åtta åren.

Så jag vill absolut kalla yogan för en sorts extremsport, men där fokuset läggs mer på att ge utövaren större flexibilitet, uthålligare muskler och ”inre ro” än övriga sporter som klassas som ”extrema”.


Här nedan är tre perfekta nybörjarvideos – som jag brukar köra med jämna mellanrum – att testa för dig som inte har kört yoga innan och känner att det är dags för något nytt, extremt som definitivt kommer att få din kropp att känna en ”ny” typ av träningsvärk:

SKÖN ANDNING – Grundlig genomgång av Ujjayi-andetaget, 10 min (https://yogobe.com/se/videos/35kg?search=josefine-bengtsson )

SKÖN GRUND: Lär dig grundtekniken för flera vanliga yogapostitioner (https://yogobe.com/se/videos/hg68?search= )

SKÖN STYRKA: Bygg upp centerstyrka från grunden med smarta övningar (https://yogobe.com/se/videos/er36?search= )

Jag är övertygad om att yogan kommer att spela en väldigt viktig roll i min fysiska träning och mentala uppladdning inför min äventyrsresa sommaren 2018. To be continued…

Emil Carlberg