Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Made of action

Förhandsreportage: Berzerk 2017.

Under samtliga hinderbanor, terränglopp och vanliga lopp som jag tävlat i Sverige under årens gång, så har i princip samtliga utav dessa tävlingar varit i Göteborg, Bohuslän och/eller i Stockholmsområdet. Varför? Därför att det alltid har varit nära hem – beroende på om man bodde i Göteborg eller Stockholm för stunden.

Jag har därför aldrig brytt mig om att ta mig till någon tävling som ligger längre bort än så, exempelvis till en hinderbanatävling som skulle ligga så långt söderut som i Helsingborg. Men det blir ändring på det nu till sommaren…

Tävlingen Berzerk – som går av stapeln den 22 juli i Helsingborg, Skåne – blir den första tävlingen utanför Göteborg, Bohuslän eller Stockholm som jag kommer att tävla i på svensk mark.

Och det beror framförallt på tävlingens extremt intressanta, unika och coola tema under banans gång. Nämligen Sveriges och – framförallt – Helsingborgs historia.

 

Deltagaren transporterar sig ensam eller tillsammans med sitt lag och upplever att springa under beskjutning, ner i vatten och lera under Slaget vid Helsingborg 1710. En kanon från Bohusläns Elfborghs karoliner kommer även finnas på plats, och får Berzerk tillräckligt med anmälda löpare i år så kommer deltagarna också att bli jagade av kavalleri – som ett hinder.

Sedan fortsätter banan genom vikingarnas bosättningar för att bland annat försöka ta sig igenom en sköldvägg av vilda nordmän. Även att man i lag/grupp skall köra en murbräcka genom en vägg ingår i tävlingen som ett hinder.

Deltagarna kommer även att bli beskjutna med en vattenkanon, under tävlingens tredje historiska tidsepok – Beredskapstiden.

I förra årets upplaga av Berzerk fanns vattenkanonen också med, som var otroligt populär då det var en av 2016 varmaste dagar.

 
I år vill arrangörerna ackompanjera det med ett historiskt bunkertorn, efter den historiska försvarslinjen som täckte i stort sett hela Skåne – Skånelinjen – som uppfördes under andra världskriget.

Berzerk försöker alltså koppla nutidens hinderbana med historiska händelser.

Varför tävlingen fick just namnet Berzerk kommer ifrån bärsärkarna, som under fornnordisk tid var stridskämpar som svurit trohet till Oden och i kamp fick ett ruskigt vilddjurstemperament. Både män och kvinnor i olika åldrar stred tillsammans på slagfältet.

Och än idag behövs samma egenskaper – för att ta sig igenom en hinderbana. Samarbete, att våga kasta sig ut i det okända. Ett äventyr man kan klara tillsammans i lag eller ensam, beroende på vem eller vart man är i livet.

Temalagda hinderbanor finns idag inte någon annanstans i Sverige. Det gör – som sagt – Berzerk unikt genom att deltagarna springer 8 kilometer igenom olika svårigheter baserat på Helsingborgs historia. Slaget vid Helsingborg, med en avgörande seger med Magnus Stenbock i Pålsjö, beredskapstiden under andra världskriget samt vikingarnas bosättningar är en del av historian man möter på sträckan lördagen 22 juli 2017 i Helsingborg.

 
 
Så, i juli blir det definitivt ett besök för mig i Skåne. Det är dags att leva upp till mellannamnet och bevisa att man är en riktig Viking.