Made of action

Äventyraren Jonathan Ljungqvist tar företagen med storm.

 (Jonathan in action)

Berätta om dig själv och din bakgrund? 

Jag har hållit på med idrott under större delen av min ungdom. Det var innebandy för hela slanten från det att jag var sju till 18 år.

Och det gick fantastiskt bra men jag är riktigt glad att jag slutade, eftersom det öppnade upp för det livet jag lever nu. 

Som äventyrare började allt med att jag träffade vännen Marcus Aspsjö när jag var tjugo år, och vi bestämde oss snabbt för att cykla till Tanzania ihop.

Vi lämnade Lidköping den 10 maj 2012 och kom fram till Tanzania i slutet av september samma år. Jag lärde mig mer under de fem månaderna än vad jag gjort under hela min skolgång. 

Efter det blev det för min del tjänstgöring 18 månader som jägarsoldat, samtidigt som jag öppnade upp ett företag och började hålla föreläsningar om mina erfarenheter.

Jag och Marcus genomförde sommaren 2015 en paddling på 340 mil från Sverige till Svarta Havet. Vi korsade några veckor efter det Indien till fots – där vi tog oss från Chennai till Goa. En vandring på drygt 100 mil.

Vi har även korsat Australien på rullskidor, något som ingen tidigare har gjort. 

Under mitt senaste projekt besteg jag Kilimanjaro två gånger under 16 dagar. Första turen upp-och-ner gick jag som en lokal bärare…

Hur kommer det sig att du började göra dessa äventyrsresor världen över?

Jag kommer aldrig glömma sista veckan på gymnasiet då alla mina polare snackade om jobb, köpa bil och lägenhet – för att sedan köra på det spåret.

Jag blev nästan lite rädd när jag lyssnade på det snacket, och därför bokade en biljett till Tanzania blixtsnabbt för att komma bort och jobba där nere under fyra månader för att se och göra något nytt. När jag kom hem från den resan kändes det som om jag hade hittat min grej. 

Jag tar inte livet för givet. Jag känner och kände många som har sagt att de ska uppfylla sina drömmar när de har slutat jobba och blivit pensionärer. Men flera av dem blev inte ens pensionärer. 

Jag har alltid undrat om jag skulle kunna jobba med något som jag har en passion för. Och svaret på den frågan är självklart ja.

Det är inte bara själva äventyren som jag älskar, utan även allt det som kommer innan och efter är minst lika roligt.

 

Du är en av Sveriges mest allsidiga äventyrare. Varför?

Det vanliga är att man som äventyrare satsar på en specifik gren, exempelvis klättring. Då bestiger du berg efter berg under många år.

Jag gillar att lära mig nya saker, så jag gör mer annorlunda äventyr varje gång jag är ute och far.

 
Du har gjort succé som föreläsare vid sidan av dina äventyr. Vad är hemligheten?

Jag tror att om man gör något under en lång tid så blir man riktigt bra på det.

Allt började med att jag jobbade som lärarvikarie och skulle försöka göra en mattelektion rolig. Den presentationsträningen jag fick under den tiden var ovärderlig.

När jag sedan – som 19 åring – gick en av Sveriges bästa presentationsutbildningar, så glömmer jag aldrig när han som var kursansvarig sa till mig att ”du var riktigt bra och borde föreläsa för företag”.

I början föreläste jag mest för skolor, men nu blir det större och större företag för varje gång.

Jag har insett att jag är riktigt duktig på att sätta mål, sälja in projekt, driva projekt och framförallt att slutföra dem.

Det är faktiskt hos säljföretag som mina föreläsningar har gått hem bäst. Jag älskar att vara offensiv och jag har inga problem med att fråga en VD för ett stort företag hur hen sätter ett mål med sina anställda.

Det häftiga är att så som jag har använt mig med målsättningstekniker som äventyrare, så funkar dessa tekniker även för företag. Jag är världens nörd inom personlig utveckling så jag blir något av en vitamininjektion för ett företag. Speciellt under höstmörkret.

Berätta lite om dina bästa minnen ifrån föreläsningarna du haft?

Det var min första föreläsning på engelska jag höll.

Jag hade fått besked att det skulle komma runt 20 personer dit för att lyssna på mig – men det kom runt 150 stycken. Jag var riktigt nervös, men levererade ändå min livs bästa föreläsning och pratade i dryga 90 minuter.

Jag har aldrig haft en publik så fängslad som den gången. En kille bestämde sig efter föreläsningen att han snarast skulle göra ett äventyr, och några veckor senare så cyklade han från Sverige till Spanien. Det kändes stort för mig. 

Hur ser framtiden ut?

Jag kommer satsa mer och mer på att dokumentera mina resor med hjälp ifrån produktionsbolag. Annars kommer jag att fortsätta på den banan som jag började ”vandra” när jag tog studenten.

Folk frågar mig hela tiden när jag ska växa upp och bli normal. 

I Australien, när jag stod där i öknen på ett par rullskidor, så körde en truck upp jämsides och en snubbe stack ut huvudet och vrålade:

– The world needs crazy fuckers like you!

Och sedan körde han bara iväg. Jag stod kvar och log för mig själv och tänkte att ”äntligen någon som fattar det”…

Hur bokar man dig som föreläsare? 
Man bokar mig via Sverigestalare.se, och min nästa resa följs enklast via min instagram @outdoorjon http://www.sverigestalare.se/talare/jonathan-ljungqvist