Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Made of action

Recension: Sickla Gruvlopp 2016.

  (12.00, it’s time, into the mine)

Sickla Gruvlopp 2016… Ja, var ska man börja? Ett mycket spännande koncept må jag säga. Springa ett lopp i en gruva har jag aldrig tidigare gjort. Så detta blev första gången. Och gissa vad? Det var grymt häftigt!

 
Att starta med att springa de första 500 m ovan jord, för att hastigt sen ”dyka” ner under i drygt 1,7 km, var en annorlunda upplevelse. Men cool. Och färgsprakande.

Att ta sig fram över den ojämna stenmarken, genom beckmörker och discoljus, blev en häftig upplevelse (och kontrast) för ögonen. En extra varsamhet gällde var man satte sina fötter, då snubbelrisken var stor om man sprang för fort runt vissa krök. Kanske därför samtliga deltagare även var tvungna att bära hjälm? Eller var det för eventuellt stenras ifrån gruvans tak? Nåväl, oavsett anledning kändes loppet betydligt mer äkta och verklighetstroget med en hjälm på huvudet under den 2,5 km långa sträckan. Detta var en av anledningarna som gjorde Sickla Gruvlopp mer spännande att springa än flertalet andra, vanliga löpartävlingar utan hinder som jag har ställt upp i genom årens lopp.

 (Moria mine, disco time) 

Även om loppet var väldigt kort så var varje löparsteg i gruvan spännande. Uppförsbacken upp från underjorden till ovanjord var däremot inte lika spännande, utan jobbig. Riktigt jobbig de sista stegen. Mina planer på att spurta uppför hela backen grusades någonstans i mitten av den. Jobbigare och brantare än vad den först såg ut? En aning!

Men oavsett, ett varv till nere i gruvan att springa hade varit roligt. Kanske får köra ett ärevarv vid nästa års tävling!

 (Miner 4179: Done for today!)

Sickla Gruvlopp var en kort, unik och rolig löpartävling. Går dock nästa års upplaga att förlänga med någon/några mer kilometer löpning i gruvmiljö hade det varit grymt kul! Men oavsett vad, jag springer gärna loppet nästa år igen. 


Emil Carlberg, Made of Action.