Lotta Gröning

Sverige tillsammans för de pk

Statsminister Stefan Löfven tänker samla landet, under devisen Sverige tillsammans presenterar han nu ett etableringspaket för flyktingar. Han bjuder in alliansen till samtal och tänker ordna en konferens för kommuner och landsting. Nu gäller förstås inte den nationella samlingen alla, sd får ingen inbjudan till samtal och väljare som röstar på sd bör förstå att de är välkomna. Detsamma gäller förmodligen människor inom alla partier som anser att Sverige tar emot för många flyktingar. När det gäller alliansen får de visserligen inbjudan till samtal men etableringspaket och politiken kan de inte påverka eftersom Stefan Löfven presenterar paket flera timmar innan samtalen börjar.
Jag undrar hur Stefan Löfven tänker, om han alls tänker. Stefan Löven utökar alltså Decemberöverenskommelsen ytterligare ett steg. Nu gäller uteslutningen av SD inte bara riksdagen utan även i tider av nationell samling. Dessutom är alliansens inbjudan till samtal om etableringspaket bara ett tillfälle för dem att tycka förslagen är bra, eftersom åtgärderna redan är spikade. Mer eller mindre ett spel för galleriet alltså, precis som DÖ.
När nu flyktingopinionen har svängt, åtminstone på ytan, borde då inte regering och övriga partier i alliansen försöka ta ledningen i flyktingfrågan? Bestämma sig för att inte längre vara svans åt sd genom att sluta mobba ut dem. Istället inbjuda dem till samtal om hur situation ska lösas och om de väljer att stå vid sidan av är det deras eget problem. Det borde också vara självklart att inbjuda dem till den nationella samlingen. Tänk om sd går att påverka! Men står sd fast vid sina positioner då är det deras eget ansvar och då är partiet heller inget offer som utesluts av de andra.
Dessutom handlar inte nästa val bara om riksdagen. Det är kommun och landstingsval också. I förra valet gick sd fram stort i väldigt många av landets kommuner. Nu har partiet en mobiliseringskampanj där tusentals medarbetare är ute i stadsdelar, i bostadsområden och på arbetsplatser och pratar om sin politik. De vinner nya väljare, sd har numera sympatisörer i alla yrkeskategorier. I facket, vid universiteten, bland företagare, bland lärare och pensionärer. Inför förra valet kunde politikerna skylla sd:s framgångar på den obildade landsbygdsbefolkningen men det går inte längre. Det har gått så långt att det snart inte ens är skamligt att rösta på partiet. Förklaringen till det är enkel, regering och riksdag har en asyl och integrationspolitik som fungerar dåligt, människor far illa. EUs flyktingpolitik har havererat och även FN är handlingsförlamat. Det finns idag ingen lösning på problemet.
När Stefan Löfven nu låtsas om att SD inte finns när han kallar till nationell samling är det självklart att partiet får ny näring. Sverige har i alla år levt högt på sin demokrati, när den helt plötsligt inte gäller alla då kommer protesterna. Det är ingen tillfällighet att sd av många ses som landets enda oppositionsparti.