Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Gröning

Decemberöverenskommelsen, pyttsan!

Ursäkta jag känner mig som Häxan Surtant, men jag måste få säga vad jag tycker. Det blir inget extra val och det hyllar jag. Jag har varit förbannad länge över att riksdagspartierna gjort landets högsta politiska organ till en lekstuga. Nu är helt plötsligt alliansen och regeringen överens. Egentligen är jag inte förvånad över det heller, eftersom allting handlar om makt. Vi har sju partier som vägrar samarbeta med det åttonde och som länge dessutom vägrade samarbeta sinsemellan. Hösten har varit förskräcklig ur demokratisk synpunkt. Den representativa demokratin har blivit ett skämt. Oförskämdheter mellan partiledare har haglat och de har krävt ursäkter av varandra och i protest och ilska lämnat sammanträdet. Det enda som fattades en polsk riksdag var slagsmålen. Jag hade bestämt mig för att inte rösta alls i extra valet i protest mot dumhetens politiker.
Nu vänder de under galgen, det handlar förstås om att göra allt för att minimera SD och deras väljare. Hade det blivit ett extra val så hade SD med stor säkerhet närmat sig 20 procent av väljarkåren. KD löpte risken att helt ramla ur riksdagen. Stefan Löfven, som har haft en tuff första tid som statsminister, vägrade ge upp och överlämna makten till Alliansen och SD efter nederlaget i omröstningen om budgeten.
Så de satte sig i förhandlingar. När de nått en överenskommelse klev de upp på podiet och kungjorde att de tar ansvar för landet och ser samtidigt till att de lämnar ett avtryck i historien genom att döpa resultatet till Decemberöverenskommelsen. Här blir jag riktigt upprörd. Decemberöverenskommelsen tummar nämligen på demokratin. Riksdagspartierna har en förmåga att hitta på olika praxis för att kunna behålla sin makt. Det mest grundläggande i det arbetet är att de satt i system att besluta om mer bidrag till partierna i samma takt som medlemsantalet minskar. Sedan hade de en praxis om budgeten också. Den att de övriga partierna inte skulle fälla en minoritetsregerings budget. Vilket Alliansen och SD gjorde. Nu har de alltså antagit nya praxis för att stoppa riksdagens tredje största parti. Nämligen att de alltid ska godkänna minoritetsregeringens budgetar. De har antagit ett öppet mandat. Det innebär om vi hård drar överenskommelsen att Löfven i princip kan återinföra löntagarfonder. Alliansen om de vinner valet har fritt spelrum att sänka skatter och privatisera statliga bolag.
Enligt mitt tycke ska riksdagen bara ha en praxis; nämligen att all makt utgår från folket.

Det värsta av allt är att de sex partiledarna väntar sig att vi ska applådera.
Vi medborgare i Sverige har anledning till oro. På alla viktiga områden har landet tappat sin kompetens. Näringslivet har förlorat sin position. Många av våra världsledande företag är nu i utländsk ägo, vi har sålt våra varumärken. Inte ens när det gäller IT och internat är vi med i leken, det område som en gång i tiden gjorde Ericsson världsledande.
Vi ger bort våra naturtillgångar och vi låter en lekmannastyrelse för Vattenfall spela bort de säkra inkomsterna vi har från Vattenkraften på kol- och kärnkraftverk. Staten får numera inga pengar från Vattenfall, det som tidigare har varit en säker inkomstkälla.
Vi har tappat vår position inom forskningen, Svenska universitet kan inte längre hävda sig i den internationella konkurrensen. Skolan är ett fiasko, vi rasar även där i internationella under sökningar.
Ansvariga politiker bara slåss om sin makt! Det visar tydligt att vi inte har politiker med tillräcklig kompetens att styra landet.
Jag är orolig!