Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Sandlåde nivå i regeringsförhandlingarna

Jag skäms över det politiska rävspel som nu pågår runt regeringsbildningen. Vi har ett valresultat där alla partier bortsett från SD är förlorare. Vi har ett helt gäng av av partiledare som är missnöjda och dåliga förlorare och kan inte prioritera den viktiga frågan att få fram en duglig regering. Alla tänker på sitt och prioriterar ned landets bästa. Stefan Löfven må ha fått uppdraget att försöka bilda regering, men inte heller han är någon vinnare. Dålig valresultat tack vare en strategi där han föredrar samverkan över blockgränserna istället för att blidka missnöjda socialdemokrater som vill ha kamp och stora ideologiska skillnader i politiken. Han har till och med skippat vänsterpartiet och sträckt ut handen till moderaterna. I arbetarrörelsen anser många att han inte är någon riktig sosse även fast han tar ett ansvar som innebar att flera knepiga problem kan lösas om vi skippar blockgränserna. Energifrågan är ett, skolan skulle kunna vara ett annat, för att inte tala om jobben.
De två största partierna skulle också kunna sätta sig i en regering som syftet var att ta fram en stark regering för Sverige. Moderaterna har tappat både Reinfeldt och Borg och en ny ledare har knappast lovat något. På 30-talet körde socialdemokraterna och dåvarande bondeförbundet över alla andra partier och bildade regering och samarbetade mot nazismen, men lyckat resultat. S+M har väldigt lika hållning i många frågor och samarbetar i riksdagen. Det vore en lösning, men givetvis otänkbar för båda partier eftersom många sympatisörer lever i villfarelsen att partierna är så olika. Jag lägger mig inte i hur partierna löser frågan om en stark regering, men jag kräver att de tillsammans ser till att landet får en duglig ledning.
Alla partier gick till val på att minska SD inflytande, deras agerande innebar att Åkesson blev tredje största parti.Jag tycker att denna situation är gräslig, en sandlåda på högsta nivå och just nu skäms jag.
Löfven kliver ut till pressen och säger att samtalen har gått så bra. Han ler rart, ja det gäller att hålla masken när man vill bli statsminister. Vad ska jag säga; Lycka till kanske?