Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Bittra bakåtsträvare

Jag börjar tvivla på demokratin. I Sverige tycks politiska företrädare inte vilja ha någon demokrati. De vill till varje pris slåss och skälla på varandra istället för att hitta samverkan och försoning. Inte ens när en av världens mest betydelsefulla ledare dör finns någon fördragsamhet.
Det började med Åsa Lindeborgs artikel i Aftonbladet i fredags där hon uppmanade moderater och Fredrik Reinfeldt i synnerhet att stanna hemma från Nelson Mandelas begravning. Hon vill inte ha några moderater på begravningen därför att det stinker död huggorm om den moderata andedräkten, skrev hon. Moderaterna ansåg nämligen ANC var terrorister.
Själv blir jag betryckt över Åsa Lindeborg och vänsterns agerade. Jag hörde också Lars Ohly på radion i går morse när han fräste till Gunnar Hökmark, du ska inte profetera på Mandelas död.
Jag undrar: varför mår vänstern så dåligt, vad är det för mindervärdeskomplex de lider av? Framför allt var är rörelsen på väg om de har sådant hat och sådan bitterhet inom sig?
I Åsa Lindeborgs artikel förstå vi att hon vill ge igen för gammal ost. Vänsterpartister får gång på gång äta upp Berlin murens fall skriver hon. Ja, moderaterna har varit lika dumma och inskränkta när det gäller vänstern och Sovjetunionen. Även om vänsterledare med glädje har besökt Sovjetunionen och DDR när något skulle firas så är det ingen mening att döma i efterhand. Det enklaste är att vara efterklok. Lars Ohly fick löpa gatlopp därför att han kallade sig kommunist. Moderata politiker hade då inte förmågan att se skillnad på Sovjets diktatur och på kommunismen som ideologi vilken har lite att göra med Sovjetunionen.
Men att hävda att Fredrik Reinfeldt inte ska få närvara på Mandelas begravning eller att han som Ohly menar ska be om ursäkt är ett slag i ansikte på det svenska folket. Sverige har varit ledande i kampen mot apartheid, Sverige har stött Nelson Mandela, Sverige ska vara stolt över den insats som Socialdemokraterna och Olof Palme gjorde som regeringsbärande parti. Fredrik Reinfeldt är statsminister och han representerar det svenska folket. Ska han avstå från att hedra Mandela å det svenska folkets vägnar för att hans eget parti har varit motståndare till ANC?
Nelson Mandela förespråkade försoning, förlåtelse och han gjorde barnen till framtidens budbärare. Det säger en del om hans inställning, barnen bar inte på samma bittra och aggressiva minnen som vuxna. Men barnen kan vi starta om på nytt.
När nu 70 av världens ledare åker till Mandelas begravning så tar många med sig oppositionen. Barack Obama och fd presidenten George W Bush åker till begravningen. För framtiden, för den fortsatta kampen mot apartheid är det en fantastisk styrkedemonstration som äger rum tack vare Nelson Mandela.
Nelson Mandela en av de främsta politiska ledarna genom tiderna är död. Världen hyllar honom, men svenska politiska företrädare spelar på hans död genom att misstänkliggöra varandra och hitta syndabockar. Mandela sa, när jag gick ut genom dörren från fängelset visste jag att om jag inte lämnade min bitterhet och mitt hat bakom mig skulle jag fortfarande vara i fängelse!