Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Fattigpensionärer

Ordet Fattigpensionär används inte så ofta längre. Inte ens på PROs hemsida fick jag någon träff. Det är nämligen fult att vara fattig i Sverige och pensionärer ska leva livet, resa och spela golf. De som måste äta gröt och elda i kaminen för att överleva ser vi inte.
Fattigpensionär var förr många kvinnor utan ATP. Kvinnor som blev hemmafruar i folkhemmet. När arbetarrörelsens män fick fina jobb inom industrin ville de precis som den lite finare medelklassen ha en hemmafru. Det var till stor del hemmafruarna som sedermera blev fattigpensionärer. Länge var de ett problem för regeringen, pensionen var minimal och de levde under existensminimum. Det skrevs om den då också. Politiker som jag pratade med under 90-talet konstaterade rent krasst, att det var problematiskt att vissa hade så låg pension, men allt skulle lösa sig på sikt. Fattigpensionärerna skulle dö ut!
Tänk så fel de hade.
Vi fick ett nytt pensionssystem och nya fattigpensionärer. Återigen är det många kvinnor som varit hemmafruar och borta från arbetsmarknaden som drabbas.
Nyligen har Pensionsåldersutredningen räknat ut att över hälften av de kvinnor som går i pension 2012 och 2013 kommer att få så låg pension att de är berättigade till garantipension. För att få garantipension måste du ha fyllt 65 år ha bott i sverige i 40 år och ha låg eller ingen inkomstgrundande pension. Drygt 100 000 personer får garantipension och övervägande delen är kvinnor där många får leva på mellan 5000 och 7000 kr i månaden. Hur går det till? Det handlar förmodligen om trolleri. Vissa får ärva kläder av sina vuxna barn, andra får barnen hjälpa med pengar. Det finns ju om man har tur billigare mat att köpa, där bäst före datumet har gått ut eller där brödet är några dagar gammalt. Men det gäller att ligga på konkurrensen som dessa varor kan vara stor.
Är vi verkligen ett jämställt land? Det är ju inte bara hemmafruarna som drabbas av urusla pensioner. Även kvinnor som jobbat hela sitt liv men som råkade välja ett lågavlönat kvinnoyrke. Där hjälper inte ens utbildning. Jag tanker på Gunilla Porsvant från Vingåker som jobbat på kommunen på dagarna och ett försäljningsföretag på kvällarna. Hon har alltså haft dubbla jobb och kommer ändå inte att kunna behålla sitt hus när hon ska gå pension. Hon är till och med rädd att inte ha råd att ha kvar hunden.
Det är pensionärer, de som jobbat i hela sitt liv och som hjälpt till att bygga välfärdslandet, som nu måste gå till frivilligorganisationerna och be om en matkasse. Kronofogdemyndigheten har sett en märkbar ökning av människor över 70 år som drabbas av ekonomiska problem. Enligt TT hamnade 19000 personer över 70 år hos kronofogden i fjol och det är ökning med 13 procent jämfört med två år tidigare. Förklaringen är allt fler fattigpensionärer och antalet som hamnar hos kronofogen förväntas stiga ytterligare om ingenting görs.
Vad är det som hänt i välfärdslandet? Lyssnar vi på politikerna så har ingenting hänt. Alla människor ska ha lika värde, de ska kämpa för rättvisa och varenda unge och ingen ska vara fattig i Sverige. Pensionärer lever livets glada dagar och enligt vissa makthavare klagar de lite väl mycket.
– Jag orkar snart inte längre skrev en kvinna i en insändare. Jag är fattigpensionär, jag har jobbat i hela mitt liv. Ska livet vara så här, frågade hon.
Jag tror inte att någon ansvarig kommer att svara henne.