Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Skitjobben blev debatten

Reaktionerna var många på Expressens artikelserie om arbetslösheten och de lediga jobben som trots allt finns, men som få vill ha. Som vanligt när vi skriver om invandrare möts vi av många ilska kommentarer. Det som tycks vara svårt att acceptera för vissa, är att invandrare tar de jobb som vi svenskar ratar och dessutom ser till att verksamheter fungerar. Särskilt inom omsorgen finns det många utlandsfödda, där lönen är låg, arbetstiderna oregelbundna och arbetet tungt.
Jag blir bekymrad över alla fördomar som florerar och den ilska som finns. Mest förbannad blir jag på de etablerade partierna som utformat vår integrationspolitik, som är ansvariga för den, men som vägrar diskutera problemen. SD sprider en hel del fördomar och rider på människors missnöje, ändå tar inte övriga partier debatten med dem. Det är ett svek mot de invandrare och flyktingar som finns i Sverige. Deras tystnad ger nämligen kritikerna rätt!
Mest bekymrad är jag över socialdemokraterna. Partiet är väldigt tydlig med att stödja invandringen och arbeta för ökad integration, men när det gäller att lösa problem och möta människors oro då är det stopp. Istället ägnar sig många vänsterkrafter åt att anklaga folk för att vara rasister och det resulterar i att folk inte vågar prata om sådant de upplever som problem eller har svårt att förstå. Många socialdemokrater har gått till Sverigedemokraterna. Jag fick ett mail från en äldre man som varit socialdemokrat i hela sitt liv. Han började jobba som 15 åring i skogen, han var med och byggde upp folkhemmet, men nu hade han fått nog. Han tackade SD för att de är så modiga och för att de finns.
Det var länge sedan socialdemokraterna hade någon talesperson för integrationspolitiken. Mona Sahlin skötte uppdraget själv som partiledare och det blev inte så värst mycket sagt. Håkan Juholt vägrade till och med att stå bredvid Jimmie Åkesson i tv-studion och avstod hellre från att debattera frågan. Stefan Löfven har inte sagt mycket om integrationspolitiken. Frågorna har istället hänskjutits till Ylva Johansson som har det lite vid sidan av. Under tiden frodas främlingsfientligheten och Sverigedemokraterna framstår som ett sanningssägande parti. Vad är de rädda för?
I andra länder har politikerna förstått att det är svårt att vinna några val om de inte finner bra lösningar i integrationspolitiken. I Storbritannien till exempel satsar Labour på integrationspolitiken och vågar prata också om problemen.
Men i Sverige är det tyst, där blir folk stämplade som rasister som de räknar hur många som heter Muhammed eller säger att det finns problem med integrationen.

Från mailen
“Splitter nya kläder, oanvända handskar.
Som vanligt gör Ljugpressen skäl för öknamnet.”

HEJA SD
Hans D

Läste snabbt igenom din artikel i expressen om ”anländarna” som tar skitjobben som ingen annan vill ha. Jag är 28 år gammal, har arbetat på samma ställe sedan jag var 18-19 år, ett sk äldreboende i Jämtland. Min lön är ca 19500 kr i månaden. //Elin trött vårdbiträde

Hej Lotta! Vi behöver personliga assistenter till min son. Det är sju heltidstjänster med bra betalt. Men nu har jag tröttnat på alla dessa personer i olika åldrar som arbetat hos min son. Vi har sedan två år tillbaka assistenter från Litauen som har utbildning och intresse för att arbeta som assistent till min son. Vi pratar engelska och min son är jättelycklig.
Margareta Johansson.

Hejsan Lotta
Det stämmer det du skriver att nästan inga föräldrar rekommenderar sina barn ta skitjobben. Varför har det blivit så?
När det gäller skogshuggning så är det ofta ensamarbete pga dyra skogsmaskiner mm och vem vill släppa i väg sin son skogen med farliga vargar,björnar och älgar. Men det mest allvarliga är att personalen ska vara billig, helst inte tänka själva och helst desperata. MY
.

Hej jag ser vilken osmaklig propaganda lögn detta är. T o m handskarna är oanvända som övriga kläder, nu får ni sluta att försöka slå blå dunster i vanligt arbetande folk! Mvh Benny

Två av mina favoritutsagor som logiskt inte går att fatta är: Invandrare lever på bidrag och tar våra jobb. Invandrare gifter sig bara med varann och snor våra tjejer.
Det du skrev att invandrarna ser till att Sverige rullar är inte heller logiskt. De jobb du nämner skulle enligt dig inte bli gjorda annars. Men det som skulle hända vore väl att lönerna gick upp tills infödingar (svenskar) tog jobben?
Gunnar B”

“En tidning skall, återge de faktiska förhållandet, de mår vi bra att få reda på, vardagen och möjligheter och hur det står till i Sverige.Norrländsk ärlighet i hela landet!”
mvh Roland