Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Vad formar en människa som Breivik?

Anders Behring Breivik bestämde sig för att skjuta av den socialdemokratiska rekryteringsbasen. Under en knapp timme avrättade han 68 ungdomar. Det var en noga planerad attack, han visste att på Utöya fanns framtidens makthavare.  Breivik är ett barn av det nordiska välfärdssamhället, han är formad av det och en del av det. Han kom att hata socialdemokrater och kanske framför allt deras invandrarpolitik. Orsakerna till det är säkert många. Men AUF var tuffa när det gällde just integration och invandring. De anklagade moderpartiet för att vara för högervridna och hårda i synen på invandrare. Ungdomarna krävde en mänskligare och mer human politik.

Det har varit en tuff debatt i Norge om invandrarpolitiken, betydligt hårdare än den vi haft i Sverige. Fremskrittspartiet har givetvis bidragit till att frågan har kommit upp på bordet. Anders Behring Breivik var medlem där ett kort tid, men ansåg partiet för mesigt. I nio år har han planerat dådet som skulle skydda nationalstaten och göra honom själv odödlig. En sak är säker Anders Behring Breivik har påverkat en hel värld med sitt brutala dåd.. Alla diskuterar vi nu ondskan, främlingsfientlighet, nazism och muslimer. Jag är innerligt glad atthan inte vet om det, där han sitter isolerad i häktet. Jag är ännu lyckligare över att diskussionen inte alls handlar om det som Breivik önskade. Han ses inte som någon räddare. Den nazism som han så uppenbart försökte dölja har sakta tonat fram. Han försökte dölja det med att kalla sig kulturkonservativ. Att nazister inte vinner några segrar förstod till och med Breivik. Massmordet på de unga socialdemokraterna har väckt en våg av solidaritet, sammanhållning,ilska och tydliga politiska ambitioner i alla partier. Många människor engagerar sig för att krossa allt det han stod för. På Facebook berättarpersoner att de går in i AUF som stödmedlemmar. Ungdomar i alla politiska lägerbörjar engagera sig, ungdomsförbunden märker att aktiviteten har ökat. I de socialdemokratiska ungdomsförbunden i både Norge och Sverige ökar  dessutom medlemsantalet.  Sorgen och vreden och kamp andan ser till att återväxten i ungdomsförbunden blir bättre än på många år. Klarar ungdomsförbunden av att ta tillvara på detta engagemang och denna ilska kan de många ungdomarnas brutala död bidra till en utveckling av politiken och förhoppningsvis även av politikerna. Breivik fick oss att tänka efter, att stanna upp och fundera över extremisten och hans livsluft. Det viktigaste frågan vi måste ställa oss är vad skapar en sådan människa?