Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Målet var döda socialdemokrater

Det råder ingen tvekan om att terrordådet i Norge var en attack på socialdemokratin. Gärningsmannen inriktade sig på regeringskansliet och syftet var att döda så många socialdemokratiska ministrar som möjligt. Ändå torde inte bomberna i regeringskvarteret ha varit huvudmålet. Det var ju onekligen en märkligt vald tidpunkt åtminstone om han ville skada så många som möjligt. En fredag eftermiddag, mitt i semestern där arbetstiden för många dessutom var över. Det var förhållandevis lite folk i rörelse regeringskvarteren. Men det var ett lyckosamt välplanerat villospår. Anders Behring Breivik fick tid att ta sig till det socialdemokratiska ungdomslägret på Utöya. Där kunde han i en oorganiserad attack i lugn och ro avrätta minst 80 ungdomar. Polisen var upptagen på annat håll.

Vem är han Anders Behring Breivik? Han är inte tidigare känd av polisen, bortsett då från en ringa trafikförseelse. Han har gjort uttalanden på nätsidor där han talat om att han är högerextremist och politiskt konservativ. Han gjorde ett kort inhopp som politiker i Framskrittspartiet och har varit aktiv på islamfientliga nätsidor. Han är motståndare till det mångkulturella samhället. Han har arbetat under täckmantel genom att ge mångsidig bild av sig själv för att dölja sin rätta böjelse, nazismen.

Men Anders Behring Breivik agerande följer också ett mönster från andra terrorister.  Han agerar ensam, han tillhörde ingen grupp och var inte knuten till någon organisation.  Det är ett mönster säger forskaren Helene Lööv för den här typen av gärningsmän. Han är mycket gemensamt med Ocklahomabombaren Timothy McVeigh som sprängde den federala byggnaden och 168 människor dödades. Bland dem barnen på ett dagis. Timothy McVeigh ville hämnas på den federala regeringen och inspirera till revolt.  Anders Behring Breivik hade samma typ av bilbomber som Oklahomabombaren använde. När det gäller den här typen av gärningsman kan vi lägga ett karbonpapper säger Helene Lööv, så lika är de i sina gärningar.

Anders Behring Breivik gillar inte socialdemokrater. Kanske är det deras långa maktinnehav, kanske är det ett hat mot maktfullkomlighet? Men framför allt gällde det invandrarpolitiken.  Om man ska söka förklaringar till hans gärning i nazismen så handlar hans agerande om att rensa samhället från blod och onska och istället skapa ett nytt idealsamhälle. Sverre Varvin som är forskare och specialist i psykiatri vid det nationella Kunskapscentret för våld och traumatisk stress i Oslo, menar i att i ett sådant perspektiv blir det ologiska logiskt. Att avrätta ungdomarna blir att rensa i återväxten och stoppa framtiden!

Anders Behring Breivik var lätt att gripa, han gav sig direkt. Också där kan hans högerextremism förklara varför han fortfarande lever. Han är ju i opposition mot islamismen, men givetvis syftar hans gärning till att bli historisk och en martyr. Men medan muslimer dör i attentaten för att bli martyrer väljer Anders Behring Breivi ett bli en levande martyrer. Han har genom dådet, i sina kretsar, glorifierat sig själv och uppnått det optimala genom att stå i centrum för världens media. Nu lämnar han sin bild av massakern, ett digert dokument på varför det är nödvändigt att döda socialdemokrater och hur han gick tillväga. Han har lämnat sitt manifest, han världsberömd och  hoppas givetvis på att andra tar vid.

Socialdemokratin har sorg. Medlet för Anders Behring Breivik var döda socialdemokrater, målet var färre muslimer i Europa. Det är inte första gången socialdemokrater attackeras av extrema krafter. Adolf Hitler tog kampen mot socialdemokratin på 20-talet. Mein Kampf genomsyras av Adolf Hitlers hat mot partiet.  Det glöms lätt bort eftersom kommunisterna tog över offerrollen. Nu får vi hoppas att socialdemokratin vågar se hatet som finns mot dem och tar kampen mot ondskan.