Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Hatet har spottat oss i ansiktet!

 

Utöya har varit ett litet paradis för norska ungdomar som engagerat sig i AUF, det norska arbeiderpartiets ungdomsförbund. Jens Stoltenberg har varit där varje år sedan 1974. Han skulle ha talat där idag. Istället står han skyddad och isolerad på en presskonferens med svart kostym och svart slips och tvingas inse och försöka förklara varför 80 ungdomar brutalt mejats ner. Skräcken och döden och maktlösheten omger honom och även vi andra som börjar förstå vilken brutalitet dessa ungdomar utsattes för. Han lockade sina offer med rop och skratt, han var utklädd till polis, han är blond och blåögd, norrman och ung. Visst gick många dit och blev avrättade.

Andra flydde för sina liv, gömde sig i buskar och i skrevor, kastade sig i vattnet.  Skickade SMS och bad om hjälp. Polisen gick snart ut med meddelandet till alla anhöriga att inte ringa. Då kan mördaren upptäcka ditt barn. 80 döda, det är en massaker. En massaker på unga socialdemokrater. Varför hatar man dem så? Varför hatar han den norska staten?  Attackerna är mot det statsbärande partiet, mot olje- och energidepartementet och framför allt mot de som ska bära politiken och idéerna vidare.

Gärningsmannen som nu gripits misstänks också vara inblandad i bomberna mot regeringsbyggnaderna. Attentaten kan till och med vara ett enmansverk.

Anders Behring Breivik, 32 ser ut som en nordisk gud, han har de ariska idealdragen. Han är inte straffad tidigare men han har på olika nätsajter sagt att han stödjer nationalismen. Han har gått från en liten trafikförseelse i brottsregistret till att bli Norges västa massmördare.

Vi andra förstår lite. Vad driver en människa att åstadkomma så mycket död? Varför?

Men hans hat har spottat oss i ansiktet och han har tagit automatvapnet och skjutit rakt in i våra hjärtan. Det gör ont!