Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lotta Gröning

Maud avgår

Så här skriver jag på SVT debatt!

Maud Olofsson avgår! Givetvis förstår jag varför. Hon har gjort sitt och centern ligger och guppar runt fyraprocentspärren. Väljarna, särskilt de trogna centerpartisterna på landsbygden känner sig vilsna och svikna. De känner inte längre igen sitt eget parti.  Den interna kritiken har Börje Hörnlund organiserat. När han var arbetsmarknadsminister var Maud Olofsson politiskt sakkunnig åt honom, han var även hennes mentor. Men den sammanhållningen tog slut när Börje Hörnlund 2009 skrev på DNs debattsida att Maud Olofsson var en katastrof för centern. Han var förbannad på det mesta, kärnkraften och Maud Olofssons avståndstagande till socialdemokraterna. Många centerpartister på landsbygden står väldigt nära socialdemokratin och vill helst se ett samarbete med dem.

Maud Olofsson gick sin egen väg. Hon bestämde sig direkt för att inte göra om sina företrädares misstag. Hon tog fasta på centerns kärnfrågor, hon drev småföretagarnas villkor och tog strid mot toppstyrning, mot LOs krav på kollektivanslutning och lagen om anställningsskydd (LAS). Många socialdemokrater blev oerhört provocerade av hennes fräna kritik på det gamla folkhemsbygget. Hennes vandring högerut fick oväntad hjälp. Göran Persson var stöddig och arrogant och sa att hon var tjock det bidrog till att hon lämnade socialdemokratin som tänkbar samarbetspartner. Istället la hon all sin kraft på att samla de borgerliga partierna för en gemensam valplattform. Vi minns väl alla toppmötet i Högfors.

Maud Olofsson hade en kort guldålder, hennes högervridning av partiet inför valet 2006 hyllades av en enig borgerlighet. Flera gamla trogna moderater och konservativa som tidigare hatat centerpartiet valde att stödrösta på Maud Olofsson. Hon var kult. Stureplanscentern bildades och trängde ut landsbygdscentern från inflytande och påverkan på politiken. På valdagen 2006 kunde Maud Olofsson jubla, partiet hade gjort stora framsteg och Maud Olofsson blev vice statsminister.

Men sedan den politiska vardagen började har det mest gått utför för centern och Maud Olofsson. Hon sa från början att hon aldrig skulle upprepa sina företrädares misstag och bli ännu en centerledare som spräcker det borgerliga samarbetet. Lojalitet till alliansen har hon satt i första rummet. Det är ett beslut som hon fått betalat dyrt för. Hennes egna tycker inte om henne längre. Listan kan göras lång på politiska beslut som retat centerrörelsen, det är allt från utförsäljning av statliga bolag till energipolitik och dieselskatter. Landsbygden tycker många att hon helt tappat.

Men värst kanske det ändå är med kärnkraften! När katastrofen i Fukushima var ett faktum och Tyskland snabbt började diskutera en avveckling av kärnkraften kunde vi i Sverige höra Maud Olofsson på radion. I Sverige står vi fast vid vårt beslut om att bygga ut kärnkraften sa hon då. Lojal och trogen in i det sista med alliansen.

Jag tycker om Maud Olofsson trots allt. Hon har varit en nagel i ögat, en frisk fläkt och jag kommer att sakna henne.

 

Lotta Gröning