Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EMU och Grekland

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy välkomnade att det grekiska parlamentet röstat ja till krispaketet och ser det som ett tecken på nationellt ansvarstagande. Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommenterade med att det var ”väldigt goda nyheter” alltmedan kravallerna pågick på Atens gator. Missnöjet är stort bland befolkningen, de ser hellre att landet går i konkurs och helst skulle jag tro vill de lämna valutaunionen.

EMUs överrock börjar visa sig nu. I Sverige var vi förutseende, bäst i klassen att avreglera, privatisera och dra ner på välfärden. Vi hade vår kris på 90-talet och sedan dess har det fortsatt. Det är därför som allt snack om solidaritet, rättvisa och allas lika värde inte längre har så stor betydelse. Vi var bäst fast vi inte ens är med i EMU. Jag tror bestämt det finns politiker här hemma som skulle låta landet gå med direkt om de hade möjlighet att genomföra det.

Det är många länder med stor offentlig sektor och generösa välfärdssystem som nu råkar illa ut. Politikerna trodde väl att de inte behövde anpassa sin ekonomi. Nu är det för sent. Framtiden är svart och många människor kommer att drabbas hårt.