Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det är för tidigt att räkna ut Sahlin

Mona Sahlin har det tufft! Hennes förtroende sjunker i opinionsundersökningarna och i dag kom en undersökning från Novus Opinion som visar att många tycker att hon är en belastning för partiet.
Jag tycker kritiken mot Mona Sahlin är orättvis. Visst har hon gjort sina strategiska misstag. Hon har lyft fram Lars Ohly. Han är utan tvekan den gladaste partiledaren i Almedalen, så liten men ändå så stor. Dessutom har hon varit för personlig i media. Hon har bjussat på sig själv och på sitt liv att trovärdigheten urholkats. Det är en av förklaringarna till att hon inte är någon given statsministerkandidat idag. Det har bidragit till att hon hamnat i en ond cirkel där självförtroendet och utstrålningen naggas i kanten.
Men det är för sent att räkna ut Mona Sahlin. Det är dessutom tarvligt att ge henne skulden för socialdemokratins kris. Mona Sahlins uppgift är både otacksam och svår. Hon tog över efter Göran Persson som gav socialdemokratin glorian av ett maktfullkomligt parti som är sig själv nog. Därtill får hon dras med en partistyrelse som Persson valde. Då satt de snällt och stilla i båten och stöttade allt han gjorde. När Mona Sahlin kom bytte de fot, skyllde valnederlaget på Persson och nu sitter nu snällt i båten för att behålla sin maktposition. Vilka är Mona Sahlins vänner? Jag har ofta tänkt på det. Så fort hon hamnat i blåsväder har alla runt omkring henne varit borta. Ensam har hon fått ta alla smällar. Det blev särskilt tydligt efter tabben med vänsterpartiet. Då tvingades hon ensam stå inför media och säga att allt var hennes fel. Vilken annan partiledare hade gjort det.

Mona Sahlin har dåliga rådgivare, vad i herrans namn tänker de på. Varför görs det så många strategiska misstag?

Men också den socialdemokratiska politiken har problem. Vi lever i ett helt nytt samhälle men ändå utgår partiets politik från industrisamhällets näringsliv, befolkningsmönster och ekonomiska förutsättningar. Man gör små justeringar men de flesta lösningar på problem som partiet föreslår är gamla lösningar för ett svunnet samhälle. Eller också slår partiet vakt om det som uppnåtts så till den milda grad att bevarandet av makten tar all kraft. Förmågan till självkritiskt tänkande försvinner. Det blir Anders Borg som funderar över strukturproblemen i välfärden fast det borde vara socialdemokrateras självklara uppgift. Detta är inte heller Mona Sahlins fel. Hon är visserligen partiledare men hon valdes på ett svagt mandat för att partibyråkratin skulle känna sig trygg. Det innebär att hennes handlingsutrymme är begränsat. Om Mona Sahlin orkar och vågar borde hon göra vissa utrensningar. Hon måste få in nytt folk som kommer från kommunerna – politiker som har kontakt med de människor som partiet gör anspråk på att respektera. Det finns många duktiga politiker lokalt och regionalt som anpassar partiet till vår nya verklighet.

Mona Sahlin är en skicklig politiker. Hon kan vända skutan, men det förutsätter att hon har stöd inom partiet och att hon knyter till sig människor som har förmågan att utveckla den socialdemokratiska politiken.