Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Uttalshånet mot Ukrainas potentiella supersub

Det sägs i ukrainska medier att Artem Milevskyj, inhoppande anfallare på sluttampen mot Sverige i måndags, ska vara intressant för flera engelska klubbar. Milevskyj har i vuxen ålder aldrig representerat någon annan klubb än Dynamo Kiev. En utlandsflytt i mogen ålder (karl’n är tjugosjuochetthalvt, för tusan) är dömd att misslyckas – inte minst om man är uppvuxen öster om floden Dnjestr.

Att döma av Oleh Blochins matchcoachning mot Sverige är Milevskyj tredje anfallare efter Voronin och Sjevtjenko i den ukrainska EM-truppen. Det kommer säkert bli en hel del speltid för den gänglige måltjuven när Sjevtjenko kliver av i typ 54:e minuten mot Frankrike i Donetsk på fredag. Milevskyj är med sin lite aviga stil en typisk supersub – ett rörelsemönster som är svårt att kartlägga och bra inne i straffområdet.

Milevskyj är en man som det händer mycket kring. Grovt sett kan hans personlighet delas in i tre delar.

1) Bråkstaken. Milevskyj är ofta i händelsernas centrum i täta matcher när adrenalinet pumpar hos spelarna på planen. Är ovan med de flesta motståndarlagens supportrar i Ukraina på grund av sina provokationer och filmningar. Kan dessutom bli riktigt förbannad. Det manifesteras inte minst i nedanstående klipp, från en match mellan Dynamo Kiev och Sjachtar Donetsk.

 

2) Lyxliraren. Milevskyj har gjort sig känd för sina flådiga bilar och festfyllda livsstil. I höstas brann hans Maserati upp i Kiev. Så här såg det demolerade fordonet ut efteråt:

Notera att en ukrainsk skvallersajt i våras via Facebook klurade ut att Milevskyj köpt en ny Ferrari.

3) Den hånade. Milevskyj talar ryska med skorrande ”r”, något som uppfattas som talfel i det ryska språkområdet och som är mycket tacksamt att göra sig lustig över. Här en ganska bra imitation av Milevskyj i underhållningsprogrammet Vetjernyj Kvartal.

Känslan just nu: i morgon sänker Milevskyj Frankrike på egen hand med en tåfjutt från nära håll i ett sent skede av matchen.