Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Nollas Ryssland på Nationens dag?

I dag, 12 juni, firar Ryssland Nationens dag (eg. Den’ Rossii, ”Rysslands dag”). Det är fråga om en knallröd helghögtid i de ryska kalendrarna – och i år kryddas festligheterna av det röd-vit-blåa fotbollslandslaget, som spelar EM-match mot Polen i Warszawa när statsanställda ryssar njuter sitt otium med otillbörliga koppar svagdricka i sommararrangerade körsbärsträdgårdar runtom i den väldiga federationen.

Situationen i Warszawa, där matchen spelas i kväll, är på förhand dock inte lika munter. Anledningen till de polska huvudstadsbornas oro hittar ni här. Ryska fans väntas, precis som före och efter Rysslands match mot Tjeckien i fredags, bli stökiga och ställa till med obehagligheter för sin omgivning när de marscherar mot arenan i kväll. Låt oss hoppas att så inte blir fallet.

Ryssland svarade för en stabil insats mot ett ytterst tamt Tjeckien när man vann med 4-1. Men efter den inledande triumfen står ryssarna nu vid ett vägskäl: de kommer antingen att bli bättre eller sämre framöver. Andra alternativ gives icke i en fotbollskultur som specialiserat sig på fågel eller fisk – inte på mittemellan.

Alldeles oavsett om Ryssland i slutändan går och vinner EM-guld kommer en prestationsmässig dipp att vara ett faktum någon gång under turneringen – och ironiskt nog är det upplagt för en genomklappning just i kväll, på Nationens dag.

Polen kommer att komma superladdat till en match som man bör vinna för att ha hyfsat goda chanser till en kvartsfinalplats. Ryssarna kan teoretiskt sett slappna av, ta ett kryss och sedan köra över Grekland i sista gruppspelsmatchen. Lättja och nonchalans är Sjirokovs, Pavljutjenkos och Zjirkovs bästa grenar. Det är på många sätt upplagt för en plattmatch. Kanske har jag fel, men nog kommer rätt många klunkar av den där svagdrickan hamna i ryska vrångstrupar i kväll. Det är dags för Ryssland att rasa.

FOTNOT: Ryssland lär ställa upp på samma sätt som man gjorde mot Tjeckien, det vill säga enligt följande: Malafejev – Anjukov, Berezutskij, Ignasjevitj, Zjirkov – Zyrjanov, Denisov, Sjirokov – Arsjavin, Kerzjakov, Dzagojev.