Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Inte första gången Sjevtjenko är i trafiktrubbel

Ukrainas matchhjälte mot Sverige, Andrij Sjevtjenko, ska enligt tidningen Segodnja ha blivit påkörd bakifrån när han lämnade Olympiastadion i sin Porsche natten mot tisdag. Sjevtjenko ska dock ha klarat sig oskadd. Den stora frågan man ställer sig i det här läget: varför tilläts Sjevtjenko köra privat bil överhuvudtaget mitt under brinnande hemma-EM? Borde inte han eskorteras med de andra spelarna till spelarhotellet i skogarna vid Kontja-Zaspa i en svettig buss eller motsvarande fordon?

Det är i alla händelser inte första gången Sjevtjenko är inblandad i trafikrelaterade knepigheter. En dag i april i år skrev supportersajten Dynamomania att Sjevtjenko i sin Range Rover (jodå, han har en rejäl bilpark) krockat med en lagkamrat i Dynamo Kiev, landslagsmittfältaren Oleksandr Alijev, och dennes BMWGrusjevskij-gatan i centrala Kiev. ”Skitsnack”, sa Alijev när medierna ringde upp och frågade honom om det verkligen var sant att de båda stjärnorna smällt ihop i trafiken.

Icke desto mindre fanns bildmaterial som visade att bilarna faktiskt stannat bredvid varandra på Grusjevskij-gatan – och att de båda spelarna stod utanför sina fordon och samtalade med en trafikpolis.

Att det faktiskt varit fråga om en regelrätt olycka förnekades dock av alla parter – även av trafikpolismyndigheten. I stället ska polisen ha stannat Sjevtjenkos iögonfallande fordon för en rutinkontroll. När Oleksandr Alijev, som kom körande på samma gata, såg att Sjevtjenko stoppats av lagens långa arm  körde han fram till Sjevtjenkos bil för att kolla att allt stod rätt till med den gamle Milan-ikonen. Alijevs beslut att kolla att hans kollega var vid gott mod är knappast uppseendeväckande i ett land där polisen är så in i bomben korrumperad att det sprutar smutsfläckiga, skrynkliga dollarsedlar ur öronen på de kringpatrullerande konstaplarna. Det var i det läget som fotograferna fick korn på Sjevtjenko och Alijev.

Slutet gott, allting gott? Nej. Sjevtjenko och Alijev var på väg till ett sjukhus i Kiev för att önska barnen där glad påsk. Den kverulerande polismannen ska ha gjort att de blev försenade.

Sjevtjenko ska också ha varit med om en trafikolycka redan 2009, när han precis återvänt till Dynamo Kiev efter sina utlandsår i Milan och Chelsea. Han ska dock ha klarat sig oskadd även den gången.