Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Fixar Ukrainas benknäckarbackar biffen?

Inför Ukrainas avgörande gruppspelsmatch mot England i Donetsk i kväll har förbundskapten Oleh Blochin aviserat förändringar i laget. Experter, tyckare och annat löst folk har låtit förstå att det är centralt i backlinjen som bytena kan komma att göras. Jevhen Chatjeridi och Taras Mychalyk visade sina brister i förlustmatchen mot Frankrike (0-2), inte minst i den offensiva uppbyggnadsfasen när ukrainarna hade bollen inom laget. Passningarna till medspelarna var inte sällan felriktade, ivägskickade i för låg hastighet eller perspektivlöst utformade i största allmänhet.

Det mest logiska vore att byta ut de båda Dynamo Kiev-backarna och ersätta dem med två konkurrenter från Sjachtar Donetsk, Jaroslav Rakytskyj och Oleksandr Kutjer. Som Östeuropabloggen har tjatat om både en och tre gånger är Rakytskyj den ende försvarsspelaren i den ukrainska EM-truppen som har en uppspelsfot (vänstern) värd namnet. Han behärskar såväl det långa spelet med svepande lyror som finurliga och vägvinnande bredsidepassningar längs med marken. Hans kompis Kutjer kan i värsta slafsa bort en eller en annan hörna från det egna straffområdet med tillbörliga mängder hårdhet mot gängliga engelsmän.

Svagheterna med Sjachtar-alternativet är den lätt brutala stil som de båda försvararna svänger sig med på fotbollsplanen. Feltajmade glidtacklingar, onödigt trash talk och råkurr av det mer primitiva slaget är vardagsmat när Rakytskyj och Kutjer är på banan. Wayne Rooney får köra dubbla benskydd på Donbas Arena om han vill vara säker på att kunna lira försäsong med Manchester United senare i sommar…

Ovan: Jaroslav Rakytskyj får rött kort direkt i Champions League-matchen mot Porto på bortaplan i höstas.

Ovan: Oleksandr Kutjer får rött kort direkt i en träningsmatch med Sjachtar Donetsk i vintras (3.39 in i klippet).