Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

En seger för Sjevtjenkos läromästare Lobanovskyj

Mot Sverige rörde sig Andrij Sjevtjenko lika finurligt i motståndarnas straffområde som han utbildades att göra på Kontja-Zaspa i slutet av 90-talet, på den tiden den redan då legendariske Valerij Lobanovskyj höll i tränarspakarna i Dynamo Kiev. Lobanovskyj, Sjevtjenko och förbundskapten Oleh Blochin bildar tillsammans en triangel inuti vilken hela det sovjetiska fotbollsarvet skvalpar. Mot Sverige var Sjevtjenko inte störst, snabbast eller mest teknisk – men Lobanovskyjs matematiskt exakta modeller för hur vissa typer av spelare bör röra sig i vissa situationer för att få ut maximalt av laget hjälpte nummer 7 att sänka vilsna skandinaver.

Sjevtjenkos båda nickmål föregicks av kvicka riktningsförändringar för att skaka av sig bevakarna. Dödligt effektivt, skulle det visa sig mot ett Sverige som ännu inte avlagt studiebesök i Lobanovskyjs sovjetiska 70-talslaboratorium i Kiev där alla fotbollens beståndsdelar maldes ner till en trögflytande, framgångsgenererande trolldryck och som närt åtskilliga (post)sovjetiska fotbollsgenerationer, och där Sjevtjenkos kan vara en av de sista.

Valerij Lobanovskyj dog 2002. Våren därefter, 2003, vann Sjevtjenko Champions League med Milan. ”Sjeva” besökte Lobanovskyjs grav med pokalen i famnen. På något sätt var den Lobanovskyjs.

I kväll kysste Andrej Sjevtjenko Oleh Blochin efter ett av sina mål på Olympiastadion. Det var en kyss också för Valerij Lobanovskyj.

_____

Här nedan följer betygen på de ukrainska spelarna efter 2-1-segern mot Sverige.

Andrij Pjatov 2. Inte särskilt bra i spelet med fötterna, men gjorde ändå vad som förväntades av honom.

Oleh Husiev 3. Som tidigare nämnts på den här bloggen snarare ett offensivt hot än en defensiv klippa. Aktiv ute på sin kant, sökte mycket boll. Ibland på vift i försvarsspelet.

Taras Mychalyk 2. Gick hårt åt de svenska spelarna i duellspelet. Det var hans enda chans att hänga med. Utmanades aldrig i tuffa löpdueller mot kvicka svenskar.

Jevhen Chatjeridi 1. Otroligt att han får vara med på den här nivån. Är liksom inte designad för fotbollsspelande. Höll på att ställa till det vid flera tillfällen. Klarade dock livhanken tack vare fin vilja och inställning.

Jevhen Selin 2. Valde enkla lösningar och visade vid ett tillfälle på prov på fin snabbhet i en löpduell med Markus Rosenberg i andra halvlek. Därtill Poltavas mest moderiktiga frisyr.

Andrij Jarmolenko 3. Låg bakom inlägget till Sjevtjenkos första mål. Aktiv på sin kant, precis som väntat. Svagt agerande försvarsmässigt på Sveriges 1-0-mål.

Anatolij Tymosjtjuk 3. Smällde på rejält i närkampsspelet inledningsvis. Ägnade sedan mesta delen av sin tid åt att stå rätt och passa enkelt.

Serhij Nazarenko 2. Gjordes bra av det svenska försvaret. Fick fritt ägna sig åt smånätt lirkande på generöst tilltagna ytor i första halvlek. Försvann mer i andra.

Jevhen Konopljanka (UT 92) 2. Drog iväg ett par långskott, men var i övrigt oväntat blek. Märkligt att han inte satsade mer på dribblingsräder.

Andrij Voronin (UT 85) 3. I första halvlek sprang han mer än vad han gjorde under de tio sista vårmatcherna i Dinamo Moskva sammanlagt. Mattades efter sidbytet.

Andrij Sjevtjenko (UT 81 ) 4. Visade prov på sin rutin och känsla för mål när han lurade de svenska spelarna med snabba rörelser och starkt huvudspel. Det här var hans match.

AVBYTARE:

Artem Milevskyj (IN 81) För kort tid för betyg.

Ruslan Rotan (IN 85) För kort tid för betyg. 

Marko Devic (IN 92) För kort tid för betyg.