Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Att dö i Donetsk

Blixtarna fungerade som varselljus. På andra sidan det spögren som lamslog livet på Donbas Arena i en timme fanns det inget som kunde rädda Ukraina från att tappa greppet om grupp D på fredagskvällen.

0-2-förlusten mot Frankrike gick inte att vifta bort. Det här ukrainska laget tömde sig mot Sverige, spelade ut sina kort mot en jämbördig motståndare. Fransmännen var större, starkare, snabbare i allt. Sjevtjenko höll inte, Voronin vacklade. Ukraina är inte skapt för en lång EM-turnering, det här är ett gäng byggt för punktinsatser och isolerade mirakel.

Ukrainske presidenten Viktor Janukovytj är bästa polare med Rinat Achmetov, Sjachtar Donetsks starke man. Kanske är det den vänskapen som kommer att kosta Ukraina en kvartsfinalplats i EM på hemmaplan. Korruption, mutor och skumraskpolitik har legat bakom beslutet att tilldela Donetsk två ukrainska gruppspelsmatcher. Med ett mer fullödigt publikstöd i ryggen, precis som mot Sverige i Kiev, hade Ukraina kunnat hålla stången bättre mot fransmännen. Men när hemmasupporten inte kunde nå samma höjder som på Olympiastadion var slaget tidigt förlorat. I Donetsk tvivlas det på de blågula. Hade ryssarna spelat sina matcher här hade det varit lapp på luckan sedan flera månader, det är ett som är säkert.

Rinat Achmetov vill visa upp Donbas Arena för världen. Han skiter i det ukrainska fotbollslandslaget, stuntar fullständigt i hur det går för Dynamo Kievs alla stjärnor mot utländska giganter. För honom är EM-turneringen ett fönster mot den egna framgången. Lovprisandet av arenan och dess faciliteter i vart och vartannat internationellt kommentatorsbås under mästerskapet är storskalig PR.

Ukraina måste nu vinna mot England för att kunna nå en kvartsfinal. Efter den andefattiga insatsen mot Frankrike finns det inget som talar för att det ska bli verklighet. Ukraina kommer att dö i Donetsk. Det har stått klart sedan länge.