Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Dynamo-stjärnorna och den stigande EM-formen

Dynamo Kiev vann i söndagseftermiddagens östukrainska solsken ligamatchen mot Illitjivets på bortaplan. I och med segern bibehåller man trepoängsförsprånget gentemot jagande Sjachtar Donetsk i tabellen. Efter två år av Sjachtar-dominans ser bucklan ut att åter hamna i huvudstaden i maj, även om allt kommer att avgöras på Donbass Arena när Sjachtar och Dynamo drabbar samman i en mer eller mindre helt utslagsgivande tillställning på påskafton.

Dynamo Kiev utgör basen för Oleh Blochins ukrainska landslag. Det är härifrån den legendariske förbundskaptenen kommer att plocka nyckelspelarna i EM-turneringen på hemmaplan, där öppningsmatchen mot Sverige i skrivande stund blott är 77 dagar bort.

Med utgångspunkt i dagens Dynamo-triumf nere i det sovjetiska blåshålet Mariupol vid Azovska sjön, där Illitjivets håller till, tar Östeuropabloggen här tempen på de ukrainska landslagslirare som var i aktion.

Oleksandr Sjovkovskyj (målvakt) 2.  Hade en lugn eftermiddag och sattes egentligen inte på några svårare prov. Illitjivets-spelarna spred skotten över hela kortsidan, och lagets taktik att satsa på distansskott i den friskande vårvinden får betraktas som misslyckad.

Jevhen Chatjeridi (mittback) 2. Snudd på underkänd. Känns inte helt klockren i markeringsspelet, lite för mycket av en ”bolltittare”. På efterkälken på Illitjivets stora målchans i första halvlek. Dessutom ett riktigt träben i passningsspelet i dagens match. Om Chatjeridi får starta i EM är det ett underbetyg åt den ukrainska mittbackskåren – och en klar fördel för Sverige.

Oleksandr Alijev (innermittfältare) 4. Har haft en mycket fin vår och ser nu ut att på allvar kunna konkurrera ut Dnipros Ruslan Rotan på det blågula innermittfältet i sommar. Duon Tymosjtjuk/Alijev känns i nuläget som Ukrainas mest tilltalande mittfältskonstellation. Mot Illitjivets gjorde den skjutglade 27-åringen en stabil insats, även om han bara vid något enstaka tillfälle fick möjlighet att ladda sin fruktade bössa.

Oleh Husiev (yttermittfältare) 3. Svårstoppad på sin vänstersida. Lurig och avig, svår att läsa när han under matchernas gång väljer mellan att antingen rusa längs med sidlinjen eller vandra inåt i planen. Ytterspringarna är Ukrainas starkaste kort i EM, och mot Illitjivets visade Husiev att han definitivt blir att räkna med i kampen om en startplats.

Andrij Jarmolenko (yttermittfältare) 3. Rivig och oberäknelig högerbreddare. Har Ukrainas bästa klackfint när han kvickt bryter sig in i banan och lägger upp bollen för avslut med sin vänsterfot. På minussidan: det ständiga dribblandet, som ofta innebär att han slår knut på sig själv – samt det hiskeliga humöret när bollen inte rullar hans väg.

Artem Milevskyj (anfallare, UT 75) 3. Har kommit tillbaka starkt efter att ha varit i onåd hos Dynamos tränare Jurij Siomin. Formkurvan pekar brant uppåt. Fin targetspelare som dessutom har ett gott spelsinne. Som vanligt ilsken och ovän med samtliga motståndarspelare och deras publik från matchens första minut. Den ukrainska fotbollens okrönte konung när det kommer till trash talk och psykningar.

BUBBLARE:

Bohdan Butko (högerback i Illitjivets) 2. 21-åringen är utlånad från Sjachtar och har fått hoppa in i landslaget under det senaste året när det varit kris i försvarsleden. Hade det riktigt svettigt i duellerna med Dynamos Husiev i första halvlek. Lär få en plats i EM-truppen i brist på bättre ytterbacksalternativ (en jämförelse med Sverige ligger här nära till hands), men är förmodligen främst tänkt som en bänknötare.

FOTNOT: Dynamos Denys Harmasj (IN 75) är aktuell som utfyllnadsspelare i Blochins landslagstrupp, men mot Illitjivets spelade
21-åringen för kort tid för att betygsättas.