Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

CSKA-Zenit 2-2: blek Arsjavin, stabil Wernbloom, grym Kerzjakov

Helgens stormatch mellan den ryska ligaettan (Zenit) och -tvåan (CSKA Moskva) hade allt utom en vinnare. Det mesta talade för seger för gästande Zenit sedan Aleksandr Kerzjakov gjort mål efter blott 17 sekunders spel. Men CSKA jobbade sig in i matchen och visade att man har i tabelltoppen att göra. 2-2 var ett rättvist resultat i en match med många gula kort, slarvigt försvarsspel och fina kreativa aktioner.

Resultatet innebär att Zenit fortfarande ligger sex poäng före CSKA i ligan, något som inget av laget lär vara nöjt med. Zenit hade hoppats på att hänga av armégänget i tabelltoppen genom en seger på Luzjniki och på köpet få det nödvändiga självförtroendet inför kommande veckas match i Champions League mot Benfica. För CSKA:s del var en poäng inte gott nog, då man även framgent måste hoppas på att Zenit faller igenom mot på papperet klart sämre lag samtidigt som man för egen del måste vinna så gott som alla återstående matcher i vår.

Nedan Östeuropabloggens spelarbetyg från 1 till 5:

CSKA Moskva

Sergej Revjakin 2
Fick sin första bollkontakt i ligadebuten från start när han hämtade ut Kerzjakovs 1-0-fullträff ur nätet efter sisådär en halv minut. CSKA:s 16-årige femteval (!) på målvaktspositionen växte sedan in i matchen och gjorde ett par fina rädddningar.


Aleksej Berezutskij (varnad) 2
Ligans lufsigaste högerback klarar sig som vanligt med nöd och näppe från underkänt. På efterkälken när Zenit rivstartade matchen.

Sergej Ignasjevitj 2
Håller inte måttet i löpduellerna, men trygg i luftspelet.

Vasilij Berezutskij (varnad) 2
Trög i vändningarna när Zenit störtade fram. Hur ska det egentligen gå i returen mot Real Madrid med bröderna Berezutskij på plan?

Georgij Sjtjennikov 1
Stundtals ett rundningsmärke för framstormande Zenitspelare. Slog dessutom bort en del enkla passningar. Tagen av stundens allvar, månne?

Pontus Wernbloom (varnad) 3
Följde upp den fina debuten mot Real häromveckan med ytterligare en stabil insats. Grovkornig bollvinnare på egen planhalva och samtidigt speluppbyggare med passningsprecision. Gjorde ett par misstag som kunde ha kostat på sluttampen, men överlag ett gott dagsverke.

Keisuke Honda (UT 83) 3
Inblandad i CSKA:s båda mål. Blev trött, skadad och utbytt i ungefär samma veva. Dock en återkomst från höstens och vinterns efterhängsna skada som lovar gott.

Alan Dzagojev (varnad) 3
Klart bättre än i matchen mot Real, i synnerhet under sista delen av första halvlek. Rättvis målskytt.

Ahmed Musa 3
Som en brittisk kommentator uttryckte det: han är den ryska ligans Theo Walcott – snabb som tusan, men fumlig med bollen vid fötterna. Dock iskall när han rullade in 2-2-målet från nära håll.

Zoran Tošić (varnad) (UT 70) 2
Klar förbättring jämfört med Real-matchen. Delaktig när CSKA jobbade sig tillbaka i matchen igen i första halvlek. Trött på slutet.

Seydou Doumbia 3
Alltid ett orosmoment. Sprang slalom mellan Zenits mittbackar understundom. Hade ett fint avslutningsläge i första halvlek som han borde ha fått på mål.

AVBYTARE:

Pavel Mamajev (IN 70) För kort tid för betyg.

Tomáš Necid (IN 83) För kort tid för betyg.

Kim In-Sung (IN 90) För kort tid för betyg.

TRÄNARE:

Leonid Slutskij 3
Med facit i hand rätt att spela Honda och Musa från start. Också skickligt att få in CSKA i matchen igen efter den katastrofala inledningen.

ZENIT

Vjatjeslav Malafejev 2
Chanslös på första baklängesmålet efter att först ha svarat för en hyperräddning på Dzagojevs nick från nära håll. Även svårt att göra något åt Musas 2-2-mål. Stabil matchen igenom.


Aleksandr Anjukov 2
Förutom långlyran till Kerzjakov som innebar 1-0 höll högerbacken Anjukov en låg profil. CSKA:s farligaste attacker kom främst i mitten.

Nicolas Lombaerts (varnad) 2
Virrig och våghalsig. Dålig markering när Dzagojev gjorde 1-1, dessutom nära att orsaka fler baklängesmål. Slet dock förtjänstfullt i andra halvlek.

Tomáš Hubočan 2
Nära underkänt betyg. Spred osäkerhet omkring sig och hade stora problem med Doumbia.

Domenico Criscito 2
Hade hygglig koll på Musa ute på vänstersidan, men gjorde inte någon av sina bättre matcher. Samarbetet med Arsjavin satt inte.

Viktor Fajzulin (UT 74) 2
Pigg och rapp på sin högersida. Försvann i andra halvlek.

Sergej Semak 2
Okej arbetsinsats, men nog kunde man önska sig mer av den spelskicklige veteranen.

Igor Denisov 3
Som vanligt fundamental i det spelförstörande försvarsarbetet. För dagen fin passningsläggare.

Roman Sjirokov 3
Borde ha gjort mål på sin superchans i första halvlek. Fick ett skott i huvudet i mitten av första halvlek och försvann efter det ur matchen för en stund. Återtog initiativet i andra med sina patenterade rusningar från mittfältet rakt in i motståndarnas straffområde.

Andrej Arsjavin (UT 55) 2
Blekast av alla på Zenitmittfältet. Kom aldrig in i matchen. De som trodde att en bänknötare i Arsenal kunde gå rakt in i ett ryskt topplag och dominera hade alltså fel.

Aleksandr Kerzjakov (UT 92) 4
Har varit grymt het under året så här långt. En av de viktigaste pjäserna i Spallettis långa-bollar-på-Bengt-taktik i omställningsspelet.Tvåmålsskytten spelade dessutom i kortärmat i minuskylan i Moskva, vilket per automatik ger ett högt betyg på den här bloggen.

AVBYTARE:

Danko Lazovic (IN 55) 3
Tog för sig rejält när han kom in. Klart bättre än Arsjavin. Inblandad i Zenits farligheter framåt under den sista halvtimmen.

Konstantin Zyrjanov (IN 74) För kort tid för betyg.

Maksim Kanunnikov (IN 92) För kort tid för betyg.

TRÄNARE:

Luciano Spalletti 2
Gjorde det enda rätta och lät Kerszjakov få djupledsbollar att jobba med mot det tröga CSKA-försvaret inledningsvis. Klarade dock inte att få den egna backlinjen på rätt köl när CSKA stred sig in i matchen. Och borde man inte ha satsat på fler distansskott mot CSKA:s tonårige målvakt?