Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

The Imperial March

I torsdags dömdes Achmedpasja Ajdajev, ursprungligen från Tjetjenien, till 17 år i ryskt fängelse för mordet på Spartak Moskva-supportern Jurij Volkov förra sommaren. Och sedan en dryg vecka tillbaka har det stått klart att Aslan Tjerkesov, född i norra Kaukasien, har 20 år bakom lås och bom att vänta för mordet på en annan Spartak-anhängare, Jegor Sviridov, i december i fjol.

Efter dödsvåldet mot Sviridov och Volkov har personer med kaukasiskt utseende i allt större utsträckning attackerats fysiskt runtom i Ryssland. Dessutom har fotbollssupportrar i Moskva och på andra håll i landet protesterat vilt i hätska upplopp, slagits med polisen i omfattande kravaller och dessutom bojkottat matcherna med lag från Kaukasien inblandade i det ryska ligaspelet under året.

Dagen efter den då Ajdajevs dom föll, fredagen den 4 november, var det i Ryssland dags för Den’ narodnogo jedinstva, ”Den folkliga enhetens dag”. Helgdagen introducerades i den ryska kalendern 2005 och tjänar i själva verket som ersättare för det tidigare firandet av Oktoberrevolutionen. Den folkliga enhetens dag har kommit att bli en högtid främst för ryska nationalistiska grupperingar. Själva kärnan i firandet är Russkij Marsj, ”Den ryska marschen”, som egentligen utgörs av flera olika demonstrationståg men där det som låter tala om sig organiseras av rörelsen Chvatit kormit’ Kavkaz – ”Sluta försörja Kaukasien” – en brokig sammanslutning bestående av tusentals nationalister, fascister, nynazister och desillusionerade tonåringar som tycker att Ryssland bör slopa sitt ekonomiska och i förlängningen fredsfrämjande stöd till de politiskt oroliga kaukasiska delrepublikerna. Dessutom vill man minimera invandringen från de grannländer till Ryssland som är belägna i och omkring bergskedjan Kaukasus. Inför den årliga marschen trycks texter på plakat och banderoller upp av typen ”Ryssland åt ryssarna”, ”Islamism – nej tack” och ”Färre invandrare – högre lön”.

Samtidigt som de maskerade nationalisterna i fredags marscherade till takten av sina egna stridsrop i Moskvas utkanter och i andra ryska storstäder spelade fotbollsklubben FK Krasnodars reservlag match i den ryska utvecklingsserien mot Terek Groznyj på bortaplan i Tjetjenien. Krasnodar ledde med 3-0 när lagets anfallare Spartak Gognijev i den 72:a minuten fick rött kort. Enligt uppgifter ska Gognijev i samband med utvisningen ha häcklat den jublande hemmapubliken, ett ofog som i sin tur ska ha fått en betydande del av åskådarna och även ordningspolisen på plats på Bilimchanov-stadion att rusa in på planen för att ge Gognijev ett rejält kok stryk med knytnävar och batonger. Även andra spelare och ledare i Krasnodar ska ha attackerats och tvingats fly in i arenans innandömen för att ta skydd.

Matchen spelades aldrig färdigt och kommer att bli föremål för en omfattande utredning. De ryska förbundsbyråkraterna kommer att sättas i arbete för att så snabbt som möjligt kunna få ihop en fullständig tabell i reservlagsserien (fredagens match var den sista för året för de båda lagen). Men Disciplinnämndens samlade huvudvärk är naturligtvis en parentes i sammanhanget – tumultet på Bilimchanov-stadion riskerar att få större konsekvenser än så.

Att ett lag från det som nationalisterna kallar ”det äkta Ryssland” åker till Kaukasien för att bli nedslagna av lokala huliganer är en händelse som naturligtvis spelar de främlingsfientliga grupperingarna rakt i händerna. Den häxjakt på personer med icke-ryskt utseende som gick av stapeln i samband med morden på Jegor Sviridov och Jurij Volkov kan i värsta fall komma att intensifieras ytterligare.

För incidenten i Groznyj är helt enkelt ett rejält vedträ som nu kastas in i den obehagliga brasa av etniskt hat som ultranationalisterna på nytt tände i fredags och vars dunkla lågor är kraftiga nog att brinna för en mycket lång tid framöver i Ryssland.