Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Pistolhot och maskeradkostymer

Minns ni Spartak Gognijev från Krasnodar? Östeuropabloggen berättade för knappt två veckor sedan om den 30-årige anfallaren som misshandlades av bland annat säkerhetspolisen i samband med Krasnodars reservlags bortamatch mot Terek Groznyj i den ryska utvecklingsserien i början av november.

Gognijev hamnade på sjukhus efter attacken och där kunde man konstatera brutna revben, bruten näsa och hjärnskakning. Händelsen har piskat fram en rejäl storm i det ryska fotbollssamfundet – detta är vad som har hänt hittills:

Kort efter incidenten erhöll Gognijev en ursäkt från Tereks ledning, samtidigt som han själv passade på att be om ursäkt för att ha knuffat domaren i samband med att han fick rött kort och för att ha yttrat mindre rumsrena ord till motståndarna på sin väg ut från planen. Gognijev förnekade dock bestämt att han hetsat hemmapubliken, något som enligt Terek ska ha framkallat slagsmålet.

De första uppgifterna om bråket i Groznyj gjorde gällande att publiken stormat planen, men det visade sig alltså vara i tunneln som ledde in till omklädningsrummen som slagen med batonger och knytnävar ska ha delats ut. I början av utredningen gjorde flera nyhetsmedier ett nummer av att den person som slog Gognijev med batong var iförd säkerhetspolisuniform, en precisering som öppnade för att det inte nödvändigtvis var en ”riktig” säkerhetspolis som var inblandad. ”Maskeradkostymer” som är helt identiska med polisväsendets faktiska uniformer är vanligt förekommande i Ryssland. Att det dock ska ha varit fråga om en ”äkta” polismedarbetare bekräftades i ett senare skede.

I dag kom så den ryska disciplinkommitténs dom. Spartak Gognijev döms till sex matchers avstängning i utvecklingsserien och får böta motsvarande 11 000 svenska kronor, bland annat för att ha knuffat domaren efter att ha blivit utvisad. Terek Groznyj åker på 110 000 kronor i böter. Dessutom kommer reservlaget att tvingas spela sina två kommande hemmamatcher på neutral mark. Vidare stängs lagets tränare och en av de administrativa lagledarna av från all fotboll i ett år på grund av deras inblandning i attacken mot Gognijev. Räkna med att de olika straffen kommer att debatteras rejält i ryska medier de kommande veckorna.

Händelsen i Groznyj har för övrigt väckt det ryska spelarrådets och även det ryska landslagets vrede. Man har krävt en omfattande utredning i hopp om att spelares säkerhet ska förbättras. Landslagsspelarna med lagkapten Andrej Arsjavin i spetsen bar under den gångna veckans samling t-shirts med texten ”Spartak Gognijev! Vi är med dig!”.

Vladimir Leontjenko, ordförande i det ryska spelarrådet, har sagt så här om misshandeln av Spartak Gognijev:

”Vi har sett stora pengar pumpas in i vår liga, klubbar som Anzji Machatjkala spenderar miljontals dollar på sina spelare, men vi har också sett spelare som attackerats, fått sina kontrakt brutna och hotats med pistol.”

Leontjenko tänker på incidenten tidigare i år när Kubans montenegrinske anfallare Nikola Nikezic misshandlades och under pistolhot uppmanades att bryta sitt kontrakt av klubbens sportchef och assisterande tränare. De båda sistnämnda stängdes av när det hela uppdagades, klubben fick böter och Nikezic en rejäl säck pengar som plåster på såren.

Maffiafasonerna som just nu fortplantar sig inom den ryska fotbollen har på sistone fått även internationella fotbollsinstanser att reagera.

”Om sex år ska VM hållas i Ryssland. Men att spela fotboll i ett land där de professionella spelarna löper den här typen av risker är fullständigt oacceptabelt för FIFPro (det internationella spelarförbundet). Detta måste även det ryska fotbollsförbundet inse”, har Dejan Stefanovic, talesman för FIFPros östeuropeiska arbetsgrupp, tidigare sagt.

Spartak Gognijev.

(Källor: fifpro.org, Sport-Express, Sovjetskij Sport, Itar-Tass, Lifenews.ru)