Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Pånyttfödda Ukraina – svensk mardrömsmotståndare i EM?

I ett snöfyllt Lviv kunde Ukraina följa upp fredagens 3-3-match mot Tyskland i Kiev med en seger mot Österrike med 2-1 (1-0) i kväll. Vinsten satt visserligen hårt inne, och det dröjde ända till stopptid innan Marko Devic kunde frälsa hemmafansen på den splitternya arenan i den västukrainska EM-staden med sitt 2-1-mål.

Ukraina har med den senaste veckans klart godkända insatser kommit på fötter igen efter ett år fullt av usla träningsmatcher. De båda kamperna mot Tyskland och Österrike visar att Ukraina, och framförallt den entusiastiska hemmapubliken, blir att räkna med den kommande sommaren. Svenska fotbollsfans bör alltså inte jubla alltför högt om det visar sig att de båda blågula lagen hamnar i samma EM-grupp vid lottningen i Kiev om drygt två veckor.

I övrigt visade de båda ukrainska träningsmatcherna följande:

* Yttermittfältarna Andrij Jarmolenko och Jevhen Konopljanka är Ukrainas tveklöst mest talangfulla spelare. Konopljanka klart bäst av alla över de två träningsmatcherna.

* Mittbacksproblematiken fortsätter. Rakitskij och Kutjer har kamperat ihop den gångna veckan. Men var de särskilt bra? Nä, egentligen inte. Trots detta tippar Östeuropabloggen att åtminstone Rakitskij får chansen i en ukrainsk EM-premiärelva, förmodligen med Dmytro Tjyhrynskyj vid sin sida.

* Anatolij Tymosjtjuk är Ukrainas absolut viktigaste spelare på det defensiva mittfältet.

* Vem ersätter Sjevtjenko på topp när han blir trött någon gång i andra halvlek i Ukrainas första gruppspelsmatch i Kiev den 11 juni ? Voronin, Milevskij eller Devic? Förmodligen Voronin.

* Off topic: Österrike var riktigt vasst. Läskig motståndare för Sverige i det kommande VM-kvalet.

_____

Ett av den senaste veckans snyggaste mål svarade för övrigt Ukrainas Tavrija-mittfältare Serhij Nazarenko för mot Tyskland i fredags.