Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Mysteriet i öknen – en vitrysk fotbollsdeckare

I skuggan av gårdagens EM-playoffmatcher har en av årets mest svårförklarliga händelser ägt rum på den internationella fotbollsscenen. Föremålet för märkligheterna var träningslandskampen mellan Vitryssland och Niger, planerad att spelas på neutral mark i Dubai i går kväll, fredag.

På grund av den rådande värmeböljan i Persiska viken kom de båda lagen emellertid överens om att skjuta upp matchen en och en halv timme. Framåt nattkröken förväntades det vara litet svalare. Men trots försöket att lura ökenhettan med en senarelagd avsparkstid blev det aldrig någon fotbollsunderhållning på Dubai Club Stadium i går.

Enligt uppgifter på det vitryska förbundets hemsida natten mot lördagen kunde nämligen arrangörslandet Förenade Arabemiraten, i vilken Dubai ingår, inte komma överens med Fifa om diverse detaljer i regelverket för internationella landskamper. Förhandlingar mellan parterna pågick in i det sista i hopp om att försöka ta sig ur de byråkratiska girlander som de ansvariga trasslat in sig i, men dessa ska alltså ha strandat. I stället för att spela match genomförde både Vitryssland och Niger ett träningspass på varsitt håll. Man hoppades först att matchen skulle kunna spelas i dag, lördag, men det visade sig att Niger var tvunget att resa hem till Afrika.

Nå, vad var det då som var så märkligt med det här?

Jo, under den tidiga fredagskvällen förmedlades rapporter från matchen mellan Vitryssland och Niger – som om den faktiskt gick av stapeln. Strax efter klockan 20 svensk tid var ställningen i matchen 2-0 till Vitryssland enligt flera av varandra oberoende resultattjänster på nätet. Av förklarliga skäl tog Östeuropabloggen vid det aktuella tillfället ingen särskild notis om resultatet – allt verkade ju vara i sin ordning. Men så började plötsligt motstridiga uppgifter om matchen ticka in från lite olika håll. Några vitryska fotbollssajter gick ut med informationen att matchen skjutits upp, medan andra gjorde sken av att den ännu pågick. En tredje version förkunnade att matchen stoppats.

SVT:s onlineversion av text-tv klockan 20.19.

Uppgifterna om att två mål fallit i matchen, i den 24:e respektive 25:e minuten, samt att matchen avbrutits i spelminut 80 fanns tillgänglig på flera andra sajter vid ungefär samma tidpunkt. Östeuropabloggen sparade dock aldrig några skärmdumpar för ytterligare bevisning från dessa sidor eftersom det just då inte förelåg några tvivel om att 2-0 faktiskt var den aktuella ställningen. Det var i stället när jakten på förklaringen till varför matchen avbrutits intensifierades som mystiken tätnade. Nedanstående information om matchen fanns på sajten goal.by klockan 20.20:

Vitryssland-Niger – matchen har inte spelats.”

20.27 såg det ut så här på SPORT-Expressen.se:

Aha, uppgiften om att matchen inte spelats överhuvudtaget verkade nu ha slagit rot på allvar. Och mycket riktigt: i ungefär samma ögonblick fanns följande information tillgänglig på pressball.by:

Här framkommer det att matchen aldrig ägt rum, givet de anledningar som presenterats i början av det här inlägget. Men varför förekom då uppgifter om att det stod 2-0 och att matchen stoppats med tio minuter kvar att spela? Några minuter senare, vid 20.32, hittade Östeuropabloggen den här texten på football.by, med hänvisningar till pressball.by:

I ovanstående text berättas det att uppgifter sprungna ur vissa internetkällor gjort gällande att matchen varit igång och att ställningen enligt dessa var 2-0 till Vitryssland. Den aktuella ställningen ska senare ha annullerats, men därefter ska det ha meddelats att matchen överhuvudtaget aldrig ägt rum.

Även vitryska fotbollsfans som valt att följa matchen framför datorn förvirrades av de motstridiga uppgifterna. Såg här såg det ut i kommentatorsfältet till ovanstående artikel:

Signaturen ”Belarus_Love” skriver i kommentaren som publicerades 22.07.10: ”2:0, det var i den 25:e och 26:e minuten (som målen föll). Lura inte min skalle.”

Så, var det helt enkelt fråga om en komplott? Kunde någon ha planterat falska uppgifter om att matchen sparkats igång och att Vitryssland dessutom tagit ledningen med 2-0? Kommentarerna blev fler och fler:

Signaturen ”paleshuk” skriver: ”ett land av oförvägna idioter!!! I nationell tv säger man officiellt att det vitryska landslaget just nu leder med 2-0, och sedan visar det sig att matchen överhuvudtaget inte har spelats! Sånt här kan bara hända ”i vårt hederliga land””.

”paleshuk” tror alltså att man från centralt vitryskt håll spridit uppgifter om att Vitryssland varit i ledningen, för att kort därefter ta tillbaka dessa uppgifter och uppge att matchen ställts in.

En sådan konspirationsteori väcker naturligtvis frågan: varför? Har Vitrysslands omtvistade politiska styre något med saken att göra? Har Nigers omtvistade politiska styre något med saken att göra? Matcharrangörer? Förbundsfolk? Bookmakers? Och är det bara ett utslag av önsketänkande att tro att det överhuvudtaget kan ha spelat någon roll att Vitrysslands DDR-ättade förbundskapten Bernd Stange har ett förflutet som Stasi-spion?

Som synes finns det här så mycket dunkelt sprängstoff att resultatkaoset i Dubai med lätthet skulle kunna utveckla sig till en riktigt kvistig fotbollsdeckare.

Eller är det bara Östeuropabloggen som fått det hela om bakfoten i den mörka fredagsnatten? Kanske går det på logisk väg att komma underfund med varför det plötsligt stod 2-0 till Vitryssland, en upptäckt som i så fall med ens skulle idiotförklara ovanstående ansatser till rationellt detektivarbete?

Nå, det finns åtminstone kalendariska skäl till att vara misstänksam när det gäller just den här händelsen: spökmatchen i Dubai ägde ju trots allt rum 11.11.11…