Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Baby I’m broke

Det blåser snålt i Tomsk just nu. Och med det avses inte bara de förtida vintervindar som redan försatt staden i södra Sibirien i fruset tillstånd (det förväntas bli 16 minusgrader natten mot tisdag), utan också de otyglade snöorkaner som rasar omkring fotbollsklubben FK Tom.

I flera års tid har FK Tom Tomsk tampats med usel ekonomi och varit på randen till konkurs. Så sent som i somras var man ytterst nära att dra sig ur den ryska högstaligan på grund av de skrala finanserna, men precis som så många gånger förr räddade man i sista stund livhanken på mirakulös väg. När det såg som mörkast ut för klubben fick man dessutom fiender på halsen som ville göra profit på olyckan. Tomskborna utsattes nämligen för sms-svindlare som utgav sig för att vara representanter för fotbollslaget och som vädjade till mobilabonnenterna att stödja klubben genom att sätta in pengar på ljusskygga konton. Det är oklart hur många som gick i fällan.

Samtidigt ska klubben själv inte alltid ha haft rent mjöl i påsen. När man 2006 köpte anfallsstjärnan Pavel Pogrebnjak från Spartak Moskva ska ett mystiskt företag ha fått miljontals kronor under bordet för att som tredje part ombesörja övergången från den ena klubben till den andra – ett förfarande som föranledde en polisiär utredning i somras. Det är fortfarande oklart vad som kommer att hända i den så kallade ”Pogrebnjak-affären”.

Efter säsongens alla turer tröttnade till sist spelarna i Toms a-lag i dagarna på klubbens tomma spargris och hotar nu med att vägra spela bortamatchen mot Rostov på söndag. Enligt uppgifter ska spelarna inte ha fått sina löner utbetalda de senaste fem månaderna, och några av lagmedlemmarna har inte sett röken av ersättning på över ett år. Därför var det inte lätt att hålla tillbaka det galghumoristiska garvet när det nyligen framkom att lagkaptenen Aleksandr Charitonov för tillfället extraknäcker som dj på sydsibiriska nattklubbar för att dryga ut hushållskassan…

Det ligger dock nära till hands att tro att spelarnas förestående protestaktion redan har satts igång i det tysta ute på fotbollsplanen under hösten. Tom Tomsk ligger nämligen sist i ryska Premier League och har inte vunnit en enda match sedan i juli (med andra ord strax efter det att lönekuverten slutade distribueras…). Det har överhuvudtaget bara blivit två ynka mål framåt på de senaste fjorton matcherna i ligaspelet, och i vissa drabbningar har laget sett mer än lovligt dåligt ut. Har man månne velat förlora med vilje för att på så sätt ta den snabbaste och minst pinsamma vägen ut ur den ryska fotbollens finrum?

Det som har fått makthavarna i FK Tom att uppgivet ställa in sig på en ovanligt bister vinter är beskedet från tidigare i år om att Tomsk län inte längre kommer att skjuta till pengar till regionens främsta fotbollslag. Slantarna är helt enkelt slut. Till skillnad från stormrika klubbar som Anzji Machatjkala och FK Krasnodar som finansieras av en enda Joakim von Anka-individ har FK Tom hållit sin verksamhet ovanför vattenytan med hjälp av mer eller mindre anspråkslösa sponsorbidrag, inte minst från statligt håll. Skillnaderna i ekonomiska muskler mellan de olika Premier League-klubbarna har på sistone kommit att bli löjligt stora.

Att ekonomin är skakig på många håll i den östeuropeiska fotbollsvärlden är emellertid inget nytt. Ett tiotal ryska klubbar har försvunnit från landets främsta serier de senaste åren som en följd av svag ekonomi. Det senaste exemplet i raden är FK Saturn från staden Ramenskoje i närheten av Moskva som gick under med man och allt i januari i år och tvingades strykas från högstaligan inför säsongsstarten i våras. Klubben hade då obetalda skulder på över 180 miljoner kronor, och precis som i fallet FK Tom berodde den taskiga ekonomin som ledde till undergången på att de lokala myndigheterna inte längre hade medel att stötta klubben.

Samtidigt är just Tom Tomsk ett lag som trots utebliven regional sponsring av någon anledning faller de ryska toppolitikerna i smaken. Premiärminister Vladimir Putin har vid flera tillfällen dragit en lans för FK Tom och uppmanat stora olje- och gasföretag att rädda klubben med rejäla rubelbuntar. Och kanske är det till just dessa högre makter laget från staden på den ryska tajgan 350 mil öster om Moskva ska sätta sitt hopp om att det överhuvudtaget ska bli något Premier League-spel efter nyår för de grönvitas del.

Text på affischen: ”Det måste finnas fotboll i Tomsk!”