Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Slaget om Östeuropa

Fyra lag av intresse för Östeuropabloggen skramlade omkring i Uefas glasskålar i Monaco i kväll. Här kommer en analys av de tre grupper som lagen hamnade i.

GRUPP B

1. Inter

2. CSKA Moskva

3. Lille

4. Trabzonspor

Kommentar: CSKA har goda chanser att ta sig vidare till slutspel härifrån. Kan laget behålla skärpan genom hela gruppspelet ser det ljust ut för Moskvalaget. Men låt oss inte glömma att Inter är en mardrömsmotståndare för CSKA. 2010 åkte man ut i kvartsfinal mot just Milanolaget, efter att ha förlorat båda matcherna med 1-0. Matcherna mot Lille och Trabzonspor blir därför avgörande. Mot de senare är CSKA klara favoriter, turkiskt motstånd har passat det ryska armélaget bra de senaste åren (minns dubbelsegern mot Besiktas i CL-gruppspelet 2009). Matcherna mellan CSKA och Lille känns redan nu som de mest rafflande.

 

GRUPP G

1. Porto

2. Sjachtar Donetsk

3. Zenit St Petersburg

4. Apoel

Kommentar: Porto i all ära, den stora grejen i den här gruppen är så klart ”Slaget om Östeuropa”: ukrainska mästaren Sjachtar mot ryska mästaren Zenit. Dessutom har båda lagen vunnit Uefacupen (Zenit 2008, Sjachtar 2009) relativt nyligen. Sjachtar känns som knapp favorit i det här läget, laget har öppnat säsongen bra i ligan och gjorde bra i från sig i Champions League i vintras. Sjachtar och Zenit kommer att slåss om slutspelsplatserna tillsammans med Porto. Apoel blir slagpåse, även om de också kommer att plocka poäng och ställa till med oreda i gruppen. ”Sovjetderbyna” på Petrovskijstadion i S:t Petersburg och på Donbass Arena i Donetsk blir de stora höjdpunkterna i den här gruppen.

 

 

GRUPP H

1. Barcelona

2. Milan

3. BATE Borisov

4. Viktoria Plzen

Kommentar: Välkommen till Minsk, Zlatan! Barcelona och Milan är naturligtvis gigantiska favoriter, men hur kul tycker storstjärnorna i de sydeuropeiska lagen det är att åka till en regnig alternativt snöig Dinamostadion i höstmörkret? BATE kan ställa till med djävulskap för vilket lag som helst i kraft av sin för storlagen så väsensskilda hemmaplan. Vi får heller inte glömma att östeuropeiska underdogs har gjort det bra mot ädelt motstånd tidigare i Champions League: minns fajterna mellan ryska Rubin Kazan och Barcelona för två säsonger sedan där Rubin snodde fyra av sex poäng. Men av allt att döma blir det BATE och Plzen som får slåss om den där tredjeplatsen som leder till Europa League framåt vårkanten.