Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Poltava skrällde sig ut i Europa

I kväll skiljdes agnarna från vetet när lagen som i höst spelar Europa League säkrade sina biljetter via returmötet i playoffomgången. Östeuropabloggen utvärderar här de ryska och ukrainska lagens insatser på en betygskala från 1-5.

TILL EUROPA LEAGUE:

Vorskla Poltava 5.

(3-2-seger borta mot Dinamo Bukarest i kväll, totalt 5-3.)

Som relativa nykomlingar i de här sammanhangen är det bara att ta av sig hatten för Vorskla. Man krånglade sig igenom två kvalomgångar mot nordirländskt respektive irländskt motstånd innan man till slut avfärdade betydligt mer rutinerade Dinamo Bukarest genom två blytunga segrar. Vorskla har fått ut sitt absoluta max på detta klubbens andra försök genom tiderna i europeiska cupkval. Hemma i den ukrainska ligan går det halvtrögt i år och efter några onödiga förluster ligger man bara sexa, den placering man slutade på i fjol och som gav den sista platsen till Europakvalet. Stor och oväntad matchhjälte i Rumänien i kväll blev 19-årige inhopparen Oleh Barannik. Han hade inför dagens match bara gjort tre A-kamper i Vorskla. I kväll kom de första målen i den grönvita tröjan. Tajmingen kunde ha varit sämre.

_____

Lokomotiv Moskva 3.

(1-1 borta mot slovakiska Spartak Trnava i kväll, totalt 3-1.)

Matchen i Slovakien i kväll går under epitetet ”Slakten i Trnava”. Hemmalaget Spartak fick tre spelare utvisade, varav en var målvakten Raška. På straffen som följde efter att Raška tacklat ner Dmitrij Sytjov och fått syna det röda satte nye nigerianen Victor Obinna 1-1, som blev slutresultat. Det räckte för Lokomotiv, som nu får mäta sina krafter i Europa. Det ska bli kul att se vad ”Järnvägsarbetarna” kan ställa till med på internationell mark. Klart är i alla fall att man är ett stabilt hemmalag, och särskilt intressant är satsningen på den nye tränaren, portugisen José Couceiro. ”Loko” har klar slutspelschans.

_____

Dynamo Kiev 3.

(1-0 hemma mot bulgariska Litex Lovetj i kväll, totalt 3-1.)

Dynamo har haft en märklig säsong hittills. Respass i CL-kvalet efter en blek insats mot Rubin Kazan, och i ligan har man darrat lite och tappat ett par onödiga poäng. Mot Litex krånglade man sig vidare utan att imponera. Avancemanget i sig är värt en trea i betyg, men några extra rosor kunde inte delas ut den här aftonen. Hemma på ett glesbefolkat Lobanovskij-stadion i Kiev blev det till slut seger tack vare Artiom Milevskij på nick i andra halvlek. Dynamo hade flera spelare borta i dagens match. De frånvarande får se till att komma tillbaka snabbt och blåsa liv i det blåvita liket, annars kan Dynamo göra bort sig i Europa Leagues gruppspel.

_____

Metalist Charkiv 5.

(bortavinst mot Sochaux i kväll med 4-0, avancemang med totalt 4-0.)

Det krävdes att hårdsatsande Metalists sydamerikaner kom i gång för att Sochaux skulle betvingas på bortaplan. Argentinaren José Sosa inledde målskyttet, och landsmannen Jonathan Cristaldo svarade för två fullträffar. Brassen Taison punkterade sedan matchen med 4-0. Remarkabel uppryckning från Metalists sida, efter en sömnig hemmamatch i Charkiv förra veckan. Metalist visade att man är ett lag som har att göra i Europa League. Slutspel är en rimlig förhoppning för Myron Markevytjs mannar.

_____

 

MISSAR EUROPA LEAGUE I ÅR:

Spartak Moskva 1.

(förlust mot Legia Warszawa hemma i kväll med 2-3, totalt 4-5.)

Spartak hade bäddat fint för sig inför kvällens match genom att spela 2-2 i Warszawa förra veckan. Hemma på Luzjniki är man av hävd ett svårslaget lag, och i kväll började det också lovande med en snabb 2-0-ledning. Men så rasade allt, och i den 93:e minuten gjorde Legiaspelaren med det förpliktigande namnet Janusz Gol det där 2-3-målet som släckte Spartaks Europadrömmar. Playoffmisslyckandet är inget annat än ett superfiasko för Spartaks del, och tränaren Valerij Karpin kommer att ifrågasättas rejält framöver. Med den spelartrupp Spartak förfogar över är det nästan imponerande att man lyckas undgå gruppspelet i Europa League. När Legia satte 2-3-målet kunde Spartaks presstjänst inte hålla tillbaka besvikelsen på Twitter: ”Det finns inga ord”. Det säger allt.

_____

Alania Vladikavkaz 3.

(vinst mot Besiktas hemma i kväll med 2-0, men förlust totalt med 2-3.)

Ett oväder drog in över Nordossetien och försinkade Alania Vladikavkaz match mot Besiktas i kväll. Och när kampen väl kom i gång, rejält försenad,  blev det en match med dramatik. Besiktas hade en trygg 3-0-ledning att gå på från förra veckan, men är det något vi har lärt oss den här cupveckan så är det att den typen av försprång är förrädiska. Alania, som just nu spelar i den ryska andraligan, gjorde mål i 81:a minuten och därefter i den 87:e. Besiktas åkte på en utvisning och bara genom att följa liverapporteringen på Uefas hemsida gick det att känna turkarnas rädsla. Alania hade chanser att tvinga fram förlängning, men ödet ville annat och Besiktas kunde till sist gå segrande ur dubbelmötet. All heder åt Alania som verkligen gav turkarna en match. Nu får laget sikta in sig på att ta sig tillbaka till den ryska förstaligan till nästa säsong.

_____

Karpaty 2.

(Oavgjort mot PAOK hemma i kväll, 1-1, men förlust totalt med 1-3).

Spanjoren Lucas gav Karpaty ledningen på straff, men grekiska PAOK kunde replikera omgående och eftersom man hade en 2-0-seger att gå på från första mötet var det aldrig någon fara på taket. Karpaty gjorde ett tappert försök att vända på steken i Lviv i kväll, men kanske har laget ännu inte repat sig efter den katastrofala inledningen på säsongen i det ukrainska ligaspelet.

_____

Dnipro Dnipropetrovsk 1.

(vinst hemma mot Fulham i kväll med 1-0, men förlust totalt med 1-3.)

Ett snabbt ledningsmål för Dnipro tände visst hopp för ukrainarna, men Fulhams försprång från den första matchen i London var alltför svårt att hämta in. Dnipro spelade bra, men räckte inte ända fram. Bottennappet på bortaplan blev alltför kostsamt.