Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

När Moskva bråkar på 90-talsslang

Vågorna går höga i kölvattnet efter helgens Moskvaderby mellan Spartak och CSKA (2-2). Händelsen som fått blodet att koka hos hetlevrade spelare och ledare i de båda lagen inträffade när matchen var en halvtimme gammal. Spartaks brasilianske anfallare Welliton satte iväg efter en till synes förlorad boll som CSKA-målvakten Igor Akinfejev gått ut för att nicka bort en bit utanför sitt eget straffområde. Welliton fullföljde löpningen, kolliderade med Akinfejev som landade så olyckligt att han drabbades av en knäskada som kan ha inbegripit korsbandet. So what? Sådant händer ju i var och varannan match. Nja, inte enligt representanter för de båda klubbarna. Östeuropabloggen rör här runt några gånger med träsleven och fiskar upp några gruskorn ur den grumliga soppa som Spartak, CSKA och förbundsfolk vadat ner i de senaste dygnen. Allez, c’est parti:

Inom kort spelar Ryssland avgörande EM-kvalmatcher mot Makedonien och Irland. Igor Akinfejev är normalt sett förstemålvakt i det ryska landslaget. Efter matchen i söndags var CKSA:s generaldirektör Roman Babajev mäkta förgrymmad över att hans klubb och landslaget nu måste avvara sin målvaktsstjärna. Allt var Wellitons fel, tyckte han.

– Welliton är en riktig skitstövel. Han borde vara försiktig när han går på Moskvas gator nu, sa han med hänvisning till ännu argare CSKA-fans som var beredda att gå till handgripligheter.

Spartaks tränare Valerij Karpin tog Welliton i försvar efter matchen, och var även han upprörd när landslagsmålvakten Akinfejevs olustiga sorti ur matchen togs upp till diskussion. Fast på ett helt annat sätt.

– Vadå ”landslagsmålvakt”? Så då får man inte röra honom eller? muttrade Karpin när han ombads uppskatta omfattningen av den skada som Welliton uppges ha tillfogat den ryska landslagsfotbollen.

Den konspiratoriskt lagde Moskvasupportern inser snabbt vilka konsekvenser Akinfejevs oväntade landslagsfrånfälle kommer att få. Hans ersättare blir nämligen av allt att döma Vjatjeslav Malafejev, målvakt i Zenit Sankt Petersburg, laget som Moskvaföreningarnas anhängare hatar nästan lika mycket som de statsstödda klubbarna från Kaukasusområdet. När det gick upp för tv-kommentatorn Dmitrij Gubernijev att Akinfejev blivit så pass allvarligt skadad att spel i det förestående EM-kvalet skulle bli omöjligt och att Malafejev
förmodligen skulle bli den som vaktade det ryska målet i stället kunde han inte hålla tillbaka känslorna. I halvtidspausen i den tv-sända matchen råkade mikrofonen vara fortsatt påslagen i kommentatorsbåset, vilket gjorde att den del av publiken som följde sändningen via nätet kunde höra när Gubernijev i samtal med sin kollega hycklade Malafejev och dessutom gjorde ner dennes fru, som omkom i en trafikolycka tidigare i år. På mikrobloggen Twitter uttryckte Malafajev därefter sin avsky gentemot uttalandena.

Spartak har i sin tur reagerat mot att domaren i matchen, Sergej Karasiov, ändrade sitt beslut att inte varna Welliton till att hissa upp det gula kortet mot brassen efter att CSKA högljutt protesterat i samband med Akinfejevs skada. Vidare är Spartakfansen irriterade över det faktum att Roman Babajev tog till den grova vokabulären när han skulle beskriva Wellitons tillkortakommanden som fotbollsspelare och medmänniska, och menar att en generaldirektör inte borde använda sig av slang från det ”vilda 90-talet” . Kort efter matchen gick Valerij Karpin så långt som att tycka att Babajevs uttalanden om Welliton kunde ha en uppviglande effekt, och ska ha stått i begrepp att vända sig till åklagare med en anmälan. CSKA hävdade därefter i ett officiellt uttalande att Babajev snarare tagit
avstånd från våldsamheter än att ha uppmuntrat till dem.

Till saken hör att Welliton varit inblandad i liknande situationer med målvakter tidigare. För snart ett år sedan trampade 24-åringen, avsiktligt eller ej, Dinamos dåvarande målvakt Vladimir Gabulov i ansiktet i en matchsituation. Detta har naturligtvis CSKA-fansen bakat in som en viktig ingrediens i sin kritik mot Welliton. Denne Welliton är för övrigt inne på sin sjätte säsong med Spartak, och har tidigare sagt sig vara villig att bli rysk medborgare och därmed bli en valbar pjäs för förbundskaptenen Dick Advocaat. Just nu är det dock mindre troligt att så blir fallet. När Akinfejev bars ut på bår efter kollisionen med Welliton pekade han mot den senare och fräste iväg några meningar som innehöll mindre rumsrena svordomar. Frågan är dock om Akinfejev där och då insåg vad hans tillmälen kan få för konsekvenser. Den ryska supporterkulturen är överlag starkt främlingsfientlig och flera fansfraktioner har sedan många år en mer eller mindre öppen rasistisk agenda. Låt oss inte glömma att Anzjis Roberto Carlos under året fallit offer för just sådana ljusskygga hållningar, då bananer kastades mot honom i samband med Anzjis bortamatcher i Sankt Petersburg och Samara. För även om Welliton när allt kommer omkring gjort sig skyldig till en regelvidrighet som dessutom kan komma att spela en helt avgörande roll i Rysslands jakt på en EM-plats till sommaren ger incidentens trassliga efterspel i alla händelser näring åt de krafter inom den ryska fotbollen som gör allt för att försvåra tillvaron för utländska spelare i den inhemska ligan.

____

In other news: bröderna Eremenko från Finland, Alexei Jr och
Roman, gör gemensam sak och flyttar  till Tatarstan och storsatsande Rubin Kazan. Roman lämnar Dynamo Kiev, och Alexei Jr får en ny arbetsgivare efter att under sommaren varit klubblös. Frågan är: gör det faktum att Eremenkobröderna nu kan trimma sitt samarbete Finland till ett bättre lag när det är dags för skandinaviskt derby i EM-kvalmatchen i Helsingfors i oktober?