Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Metalist – en svår nöt att knäcka för MFF

Malmö FF får alltså möta Metalist Charkiv i Europa Leagues gruppspel. Nedan följer en analys av Metalist, samt kommentarer till övriga grupper med östeuropeisk inblandning.

GRUPP G

1. AZ

2. Metalist Charkiv

3. Austria Wien

4. Malmö FF

Det här är Metalist: Storsatsande klubb från nordöstra Ukraina som ägs av den stenrike finansmannen Oleksandr Jaroslavskij. Laget ligger just nu trea i den ukrainska ligan, och skuggar storlagen Dynamo Kiev och Sjachtar Donetsk. Det är just tredjeplatsen man lagt beslag på de senaste åren. Laget byggs kring ett gäng sydamerikanska stjärnor och är i den bemärkelsen något av ett Sjachtar Donetsk i miniatyr; argentinarna José Sosa (som spelat i Napoli och Bayern München) och Jonathan Cristaldo samt brassen Taison var alla ytterst delaktiga när Metalist i går krossade Sochaux på bortaplan med 4-0 i EL-kvalreturen. Särskilt Taisons mål var spektakulärt – en soloräd från egen planhalva ända fram till motståndarnas målvakt och därefter i nät. Ukrainska journalister har prisat Metalisttränaren och Ukrainas före detta förbundskapten Myron Markevytjs förmåga att göra ett fungerande lag av alla de utländska stjärnorna. Metalist har blivit ett kollektiv att räkna med, och det är en av förklaringarna till att man fortfarande är obesegrat efter nio matcher i ligan och EL-kvalet i år. Metalist spelar sina matcher på den nybyggda arenan i Charkiv, som kommer att vara spelplats i EM-slutspelet nästa sommar. I vintras gick Metalist vidare från gruppen i Europa League, efter seger mot bland annat Sampdoria och ungerska Debrecen. I sextondelsfinalen blev sedan Bayer Leverkusen för svåra på bortaplan. Gissningsvis siktar Metalist på att lyckas ännu bättre i årets upplaga av turneringen – och lagets form just nu talar för att så blir fallet.

_____

ÖVRIGA GRUPPER MED ÖSTEUROPEISK INBLANDNING

GRUPP A

1. Tottenham

2. Rubin Kazan

3. PAOK

4. Shamrock Rovers

Kommentar: Det här blir något för Rubin att bita i. Laget, som ganska enkelt slog ut i Dynamo Kiev i CL-kvalet men som sedan föll mot Lyon efter en svag bortamatch, är förmodligen ute efter revansch efter det snöpliga utträdet, och matchen mot. Anfallsspelet har varit lagets akilleshäl i år, men nu är nigerianen Obafemi Martins på gång igen och nyförvärvet Nelson Valdez från Hércules och Paraguays landslag kan definitivt höja de vinröda från Tatarstan. Hemma på Centralstadion i Kazan har ingen gäst det lätt – särskilt inte när temperaturen börjar sjunka redan i början av september. Klar slutspelsaspirant i den här gruppen – det lär i ärlighetens namn stå mellan Tottenham och Rubin.

_____

GRUPP B

1. FCK

2. Standard Liege

3. Hannover 96

4. Vorskla Poltava

Kommentar: Det ukrainska skrällaget från den för svenskar så välkända sovstaden i östra Ukraina har inget att förlora när man nu går in i tuffa grupp B. Vorskla krånglade sig igenom tre kvalomgångar för att nå gruppspelet, och särskilt den sista insatsen mot rumänskt motstånd var högkaratig. Men eftersom Vorskla på sin höjd är ett mediokert topp 6-lag (det är också den tabellplacering man har just nu) i den ukrainska ligan är chanserna till avancemang från den här gruppen nära nog obefintliga. Å andra sidan: Butovskij-stadion i Poltava är inte världens roligaste plats i december. Här kan gästande lag enkelt tappa poäng.

_____

GRUPP E

1. Dynamo Kiev

2. Besiktas

3. Stoke City

4. Tel-Aviv

Kommentar: Det stormar i formsvaga Dynamo. Laget ser ut att gå miste om slovakiska nyförvärvet Vladimir Weiss från Manchester City, och backen Pape Diakhaté verkar sugen på att sticka till Spanien. Dessutom är rutinerade profilerna Andrij Sjevtjenko och Oleh Husiev just nu skadade. Dynamo åkte ut mot Rubin Kazan i CL-kvalet, och utan att imponera krånglade man sig sedan förbi bulgariska Litex med nöd och näppe i EL-playoff. Det krävs att spelare som Artiom Milevskij, bäst på plan mot Litex i går, kliver fram ännu mer i Europaspelet. Annars kommer Stoke och Besiktas att tränga sig före i grupptabellen. Dynamo får dock ses som förhandsfavoriter.

_____

GRUPP L

1. Anderlecht

2. AEK Aten

3. Lokomotiv Moskva

4. Sturm Graz

Kommentar: En intressant utmaning för Lokomotiv, som under nye tränaren José Couceiro från Portugal har åtta raka matcher utan förlust. Laget ligger just nu och skvalpar i mitten av den ryska ligatabellen, men man har klar potential att klättra. Storstjärnan? Dmitrij Sytjov, målfarlig anfallare som varit hos ”Järnvägsarbetarna” i många år. Spontant känns det som att ”Loko” har chans på avancemang från den här gruppen. Hemma i Moskva är man av tradition svårslaget.