Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Eto’os drömdebut i Anzji

Samuel Eto’o visade hur viktig han kommer bli för Anzji Machatjkala i den ryska ligan i år. Kameruniern byttes in efter en timmes spel i Anzjis bortamatch mot bottenlaget Rostov. Han behövde sedan bara drygt 20 minuter på sig för att göra sitt första mål i Anzji-tröjan. Målet kom efter ypperligt förarbete av en annan supervärvning, Jurij Zjirkov (tidigare Chelsea). Zjirkov dribblade sig elegant förbi ett par Rostovspelare inne i offensivt straffområde innan han skickade in bollen mot mål. Där väntade naturligtvis den notoriske strikern Eto’o, som i och med fullträffen gjorde ställningen till 1-1 i matchen. Det blev också slutresultatet.

Anzji svarade i sanningens namn för en blek insats i kväll. Faktum var att Rostov hade de flesta och bästa chanserna till att vinna matchen. I kvällsnöjet i sydvästra Ryssland spelade Roberto Carlos i en slags defensiv mittfältsroll. Det var svårt att hitta förtjänsterna med just den taktiska dispositionen. Men det fanns fler som gjorde slätstrukna insatser i Anzji. Marockanen Moubarak Boussoufa hade till exempel en bedrövligt dålig andra halvlek på innermittfältet i Anzjis 4-5-1-liknande uppställning. Den tillresta Anzjipubliken (och kanske även Rostovfansen?) skanderade ”Eto’o! Eto’o!” under den timme av matchen som föregick kamerunierns entré på planen. Under den halvtimme som Eto’o sedan spelade visade han vilka offensiva spelkvalitéer han kommer att kunna tillföra Anzji. Till skillnad från lagets andra anfallsalternativ har han den rätta blicken för spelet, placeringsförmågan och inte minst snabbheten. I en sekvens mot slutet av matchen sprintade han enkelt ifrån två Rostovförsvarare och ordnade fram en hörna. Visar 30-åringen upp samma glada spelhumör i de kommande matcherna som han gjorde i Rostov i kväll talar mycket för att Anzji kan börja blicka uppåt i tabellen.

I och med Eto’os ankomst till Anzji blev luckorna i ägaren Sulejman Kerimovs lagbygge än tydligare. Offensiven har onekligen förstärkts rejält, men som det känns nu är det defensiven som behöver rustas upp. Mot Rostov bjöd Anzjispelarna på det ena läget efter det andra. Bland annat hade hemmalaget en nick i ribban i andra halvlek som var frukten av svagt närkampsspel från Anzjis sida. Å andra sidan: får tränare Gadzjiev ordning på defensiven talar mycket för att Anzji med Eto’o vid rodret går en ljus höst och vinter till mötes.