Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Dinamo – ett lag med hemlängtan

Dinamo Zagreb fortsätter att vara ett frågetecken på bortaplan i det europeiska cupspelet. Så sent som i somras fick man bara 0-0 mot Neftci från Azerbajdzjan i den andra kvalomgången till Champions League, och i fjol hade man det kämpigt i rollen som gäster i Europa Leagues gruppspel.

Malmös oförmåga i avgörande lägen i kombination med Ivan Kelavas räddningar fixade till sist Champions League-avancemang i kväll – men oj, vad det satt långt inne. Den kroatiska cynismen och känslan av att det hela skulle lösa sig till slut kunde ha blivit deras fall. Orutinen i det unga Dinamo-laget lyste igenom till sist, på samma sätt som MFF:s gjorde det i Zagreb förra veckan.

När det på torsdag lottas till Champions League hoppas nog storlagen på att lappen där det står ”Dinamo Zagreb” dyker upp i anslutning till deras egen. Dinamo kan få en tuff turnering på grund av sitt tama bortaspel.

När jag på uppdrag av SPORT-Expressen stod och småsnackade med Dinamos målvakt Ivan Kelava och mittbacken Domagoj Vida utanför Gradski-stadion i den kroatiska byn Koprivnica nära ungerska gränsen en stekhet, mörk sommarnatt för drygt två veckor sedan var de blygsamma i sina ambitioner för säsongen. Trots att de tidigare samma kväll hade spelat ut hemmalaget Slaven Belupo efter noter och börjat säsongen på ett strålande sätt ville de inte gå händelserna i förväg. Trots att de var skyhöga favoriter mot MFF var målsättningen blygsam.

– Vi vill nå gruppspelet i Champions League och sedan komma minst trea i gruppspelet så att vi får spela Europa League till våren, sa de båda talangerna till mig då.

Kanske gnagde känslan av hur darrigt det brukar se ut när laget uppträder utanför Kroatiens gränser inom dem där och då.