Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Östeuropeisk fotboll

Deep Purple, kosacker och Charles Aznavour

Genomgången av de ukrainska Premier Liha-lagen fortsätter. Här kommer de fyra lag som börjar på bokstäverna K och M:

KARPATY LVIV

Nyckelord: Fuck-off-mentalitet – Deep Purple – bergslejon

Värt att veta: Laget från Lviv i väst som alla andra lag älskar att hata – och som verkar älska att bli hatade. Vilda supportrar som blivit utskällda i pressen för sina huliganfasoner. Ofta med i skiktet på fyra-fem lag alldeles bakom Sjachtar och Dynamo i tabellen. ”De gröna lejonen” tog sig till Europa Leagues gruppspelsfas i fjol men gjorde väl där en slätstruken insats.

Så har det gått hittills i år: Katastrofalt dåligt. Laget ligger sist i tabellen och har haft förtvivlat svårt att göra mål. Samtidigt har man gått vidare till playoffspelet i Europa League. Snart måste det vända för Oleg Kononov och hans mannar.

Nyckelspelare: Ihor Chudobjak, 26, den kvicke mittfältaren som kopierat Ritchie Blackmores frisyr från 1971. Har fått chansen i landslaget och är med sin riviga stil en av ligans främsta yttrar. Har även setts på innermittfältet i Karpaty på senare tid.

Lika-som-bär: Ihor? Ritchie?

Slutade i fjol: 5

Slutar i år: 7

 

KRYVBAS

Nyckelord: Stål – Avundsjuka-på-storebror – Folklore

Stålindustrilaget från kulturhistoriskt centrala kosackstaden Kryvyj Rih tränas av Jurij Maksymov, som en gång i tiden representerade Werder Bremen. Kryvbas har överraskat positivt i år och visat jämnhet när man slagit de på förhand likvärdiga lagen. Gnällde på domaren i förlustmatchen mot Sjachtar häromsistens, av typen ”mäh-varför-blir-vi-småklubbar-alltid-förfördelade?”. Får svårt att behålla den sjätteplats man har nu och som innebär Europaspel.

Slutade i fjol: 13

Slutar i år: 10

 

METALIST CHARKIV

Nyckelord: Ekonomiska muskler – Asado-flirt – Europa

Myron Markevytj tröttnade på att träna både Metalist och det ukrainska landslaget och hoppade oväntat av det senare ledaruppdraget i fjol. Nu kan han lägga allt krut på att Metalist ska fixa en andraplats i ligan och därmed få CL-kvala nästa sommar. Med toppmodern EM-arena och oligarken Oleksandr Jaroslavskij som fotbollsfilantrop i ägartoppen finns det åtminstone tillräckligt med klöver för en rejäl satsning. Som vanligt för Metalists del kommer mycket att kretsa kring ex-serben Marko Devic, 27, längst fram och ex-brassen Edmar, 31, längst bak.

Tyngsta värvningen: Videoargentinaren Juan Manuel Torres från San Lorenzo spelade en gång i tiden i samma U20-landslag som Leo Messi. Återstår att se om det blir 26-åringes tyngsta merit som fotbollsspelare.

Slutade i fjol: 3

Slutar i år: 3

 

METALURH DONETSK

Nyckelord: Arbetarromantik – Effektsökeri – Charles Aznavour

Genom åren i sportslig skugga av stans stora lag Sjachtar, men med en fan base som, åtminstone teoretiskt, byggs från metallfabriksgolvens sympatier. Förening som blandat och gett de senaste åren, men man sägs ha en ny arena på gång och bara det faktum att klubben för inte allt för länge sedan hyste en överårig Jordi Cruyff och en underårig Yaya Touré ger fog för känslan av ett visst mått av sensationalism. Har ett knippe armenier i laget som gjort det riktigt bra. Brassen Marcos Pizzelli, som blev armenier efter många år i mästarlaget Pyunik, är en intressant förstärkning för året för Metalurh. Ligger just nu 12:a, men kommer klättra.

Slutade i fjol: 8

Slutar i år: 9