Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fem tankar om MFF-elvan mot Blåvitt

Startelvorna inför MFF-Blåvitt har kommit. Så här ser de ut.

Malmö FF
Johan Wiland – Anton Tinnerholm, Kári Árnason, Franz Brorsson, Behrang Safari – Erdal Rakip, Anders Christiansen, Enock Kofi Adu, Jo Inge Berget – Markus Rosenberg, Alexander Jeremejeff

IFK Göteborg
John Alvbåge – Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Thomas Rogne, Scott Jamieson – Martin Smedberg-Dalence, Mads Albaek, Sebastian Eriksson, Jakob Ankersen – Sören Rieks, Elias Mar Omarsson.

Och här är mina fem tankar om MFF:s startelva.

Vem ska göra målen?
Vidar Örn Kjartansson satte 14. Nu är han såld. Alexander Jeremejeff ersätter i startelvan men att kräva samma målskörd av honom vore orättvist. Jeremejeff är en helt annan typ av spelare. Han ska vara mer involverad i spelet utanför straffområdet och bana väg för sina lagkamrater. MFF:s målskörd blir troligtvis mer utspridd under hösten. Jag förväntar mig att både Jo Inge Berget och Markus Rosenberg sätter fler bollar i nät.

Vem ska spela fram till målen?
Magnus Wolff Eikrem är avstängd. Han har gjort 15 assist i år vilket är nytt allsvenskt rekord. Erdal Rakip ersätter i startelvan men att kräva samma assistskörd av honom vore orättvist. I Eikrems frånvaro får Anders Christiansen ta hand om frisparkar och hörnor. Den lille dansken har en fin fot så det ska kunna resultera. I spelet ute på planen blir rollfördelningen också annorlunda. Rakip kommer inte ta Eikrems fria roll rakt av. I stället får Anders Christiansen och Enock Kofi Adu större ansvar när det kommer till att slå de avgörande passningarna.

Hur väl fungerar Alexander Jeremejeff tillsammans med Markus Rosenberg?
Jeremejeff är lik Isaac Kiese Thelin i sin spelstil. Och Rosenberg fungerade alldeles utmärkt tillsammans med Kiese Thelin. Troligtvis innebär det nya samarbetet att Rosenberg får en mer framskjuten roll och att han oftare tar sig fram till avslutslägen i stället för att enbart bana väg för sin anfallspartner som det så många gånger såg ut när han spelade bredvid Kjartansson.

Hur hanterar Allan Kuhn en mittbacksskada?
Rasmus Bengtsson är skadad vilket innebär att Kári Árnason och Franz Brorsson är matchtruppens enda mittbackar. Brorsson har dessutom varit lite småkrasslig i veckan och hållits tillbaka i träning. Skulle någon hända finns två alternativ. Antingen flyttas Behrang Safari in från vänsterbacken och ersätts där av Pa Konate/Yoshimar Yotún eller så får Oscar Lewicki vikariera som mittback.

Vem kastas in om MFF vill förändra matchbilden?
Ligger MFF under och det ska jagas mål så ser jag Tobias Sana som det givna alternativet. Den yvige yttern kan skapa oreda. Om MFF behöver försvara en ledning får det att göra vänsterkanten mer defensiv genom att ersätta Jo Inge Berget med antingen Pa Konate eller Yoshimar Yotún.