Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larsson & Wall

Hareide lämnar, de kan ta över

Så blev det offentligt att Åge Hareide lämnar Malmö FF.
Inför matchen mot Real Madrid är jag övertygad om att det var det sportsligt minst dåliga.
För nu riktas allt fokus från laget mot sportchefen Daniel Andersson som så snart som möjligt ska anställa Hareides efterträdare.

Det har utåt sett omgetts med extremt mycket hysch-hysch och ingen har sagt mycket mer än det som Åge Hareide själv sa när han bekände att det danska förbundet kontaktat honom.
Men mellan rader, i kulisser och från viskande fåglar har budskapet varit solklart.
Åge Hareide lämnar Malmö FF.
Efter att uppgifterna läckt ut att Hareide var huvudkandidat till jobbet som dansk förbundskapten insåg parterna omedelbart tiden till matchen mot Paris Saint-Germain var för kort för att gå ut med att Hareide lämnar Malmö FF.
Samtidigt var ambitionen att få ut budskapet innan Malmö FF:s match mot Real Madrid och eftersom MFF möter Molde i en träningsmatch på torsdagen och direkt efter den åker på träningsläger i Marbella så var det tisdag och onsdag i denna veckan som var spelbara för att offentliggöra att Hareide lämnar Malmö.
Och faktum är att Malmö FF inte har kunnat göra det tidigare för även om Hareide varit rak med varåt saker och ting lutar så hade han inte upp sig och därför kunde MFF inte gå ut med någonting.
Men i dag på morgonen tisdagen den 2 december 2015 sade Åge Hareide muntligen upp sig.
I går var han i Oslo på privata ärenden och mina uppgifter tidigare i veckan sa att det fanns flera skäl för Hareide och DBU att invänta månadsskiftet november/december innan man slutförde sina förhandlingar.

Frågan nu är vad som händer med Malmö FF.
På kort sikt får man fördelen att laget får mer lugn och ro att fokusera på matchen mot Real Madrid på tisdag.
På lång sikt får man fördelen av att med en ny tränare få tid på sig att bygga upp ett lag för SM-guld 2016 och spel i Europa 2017 eller 2018.
Åge Hareide hade, efter det fantastiska framgångar han haft med Malmö FF, inte varit rätt man att starta om ett sådan bygge.
Vem som kommer att ta över Malmö FF?
Jag lutar fortfarande åt Josep Clotet Ruiz, som är relativt ung, kan klubben och står för en sådan fotboll som sportchefen Daniel Andersson nu öppet deklarerar att man vill gå tillbaka mot efter Hareides rakare spelstil. Vad Andersson syftar på att man vill tillbaka mot är det som Roland Nilsson inledde arbetet mot: mer possession, snabb passningsbaserad fotboll, ett mer kreativt spelförande lag.
Andersson säger sig ha lokaliserat klivet från den strategin som en av anledningarna till att MFF i år har haft svårt att slå sämre lag.
Jag vet inte om jag håller med.

Så väl Roland Nilsson som Rikard Norling spelade den typen av fotboll och MFF hade då minst lika svårt att slå sämre lag som man hade i år.
Jag tycker att Hareides mix av rakhet och bollinnehav har visat sig var mer heltäckande. Framgångarna 2014 visade det. Det allsvenska misslyckandet 2015 beror i mina ögon mer på stor ruljans i spelartruppen (tio spelare har lämnat det senaste året), nyckelrekryteringar som inte hittat rätt (Tobias Sana, Magnus Wolff Eikrem) och spetsspelare som av olika skäl inte varit riktigt lika bra som i fjol (bland andra Markus Rosenberg).
Det har pratats mycket om att danske Kasper Hjulmand är en av huvudkandidaterna på MFF:s tränarlista.
Vad jag hört om Hjulmand från danska kollegor så är det en tränare med stor tro på sin egen linje, som har visat snudd på ovilja att vika från sin idé även i motgång och som fått lämna så väl FC Nordsjälland som Mainz efter inte helt konfliktfria sejourer.
Clotet Ruiz passar in i klubben och har utvecklat sin fotbollsfilosofi (bland annat efter att ha arbetet med Hareide och i Premier League) till att bli lite rakare, lite effektivar och med åren betydligt erfarnare.
I min värld är Clotet Ruiz ett bättre val än Hjulmand.
Men dessutom vill jag kasta in en annan man.
Norrköpings guldtränare Janne Andersson.

Andersson har visat sig var en eminent lagbyggare (Halmstad och Norrköping), han har bevisat att han kan vinna (SM-guld 2015) och så har han en dundertrumf på hand.
Han har en stark nära relation till Malmö FF:s lagkapten och viktigaste spelare – Markus Rosenberg.
Jag följde Janne Andersson nära under hans år i Halmstad och anser att han då inte var riktigt redo för en klubb som Malmö FF.
Men jag minns noga vad han sa när Tom Prahl 2005 slutade, en ersättare skulle anställas och jag trålade efter om MFF hört sig för med Janne Andersson.
– Nej, det har de inte. Men mellan dig och mig, Mattias. Hade jag fått jobbet skulle jag få Malmö FF att blomstra.
MFF har blomstrat rätt bra utan Andersson sedan dess.
Men nu behövs det ny näring i allsvenskans bästa plantor.
Jag tror Janne Andersson hade varit ett ypperligt val som trädgårdsmästare i den sydskånska myllan.