Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Larsson & Wall

Hariede utsåg rätt kapten och Molins besvikelse är positiv

Det har varit mycket spekulationer om vem som ska bli lagkapten i Malmö FF 2015.
Jag tycker att Åge Hareide gjorde helt rätt som gav Markus Rosenberg uppdraget.
Däremot ser jag ett scenario där Molins får bindeln redan i år –  om Markus Rosenberg vill.

För när Molins, till Fotbollskanalen, framför sin besvikelse över att Markus Rosenberg fått kaptensbindeln så är det helt naturligt. Molins vill vara kapten, brinner för klubben och en annan inställning vore att sätta sig själv i ett mentalt underläge.
Men Åge Hareide gör i mina ögon, i februari 2015, helt rätt som ger bindeln till Rosenberg.
För de regerande mästarna ska inte gå in i en säsong där man ska vinna sitt tredje raka SM-guld och ta sig in i Champions League med en vicekapten vid rodret.
För även om det positivt nog ser ut att gå snabbt på rätt håll för Guillermo Molins med rehabiliteringen efter korsbandsskadan så pratar vi om en spelare som inte varit i full fotbollsträning på åtta månader.
Mycket pekar på att Molins kan vara tillbaka i spel i april, men det finns inga garantier.
Varken för att Molins kan spela, eller att han direkt kommer att prestera bra.
Det sätter Molins i ett läge där han behöver all energi för att fokusera på sitt eget för att så snabbt som möjligt bli bra nog att höja kollektivet.
Jag är övertygad om att Guillermo Molins inte håller med mig om det jag nyss skrev. Jag tror att Molins själv känner att han växer med ansvaret. Men jag tror också att Molins när tid flutit under kanalbroarna kommer att titta tillbaka på våren 2015 och inse att Åge Hareide gjorde rätt som lät Rosenberg få bindeln och lät Molins få tid.
Malmö FF behöver redan från start säsongen 2015 ha en stark ledare på planen som är en av lagets bästa och ser det som en självklarhet att leda laget både genom prestation och attityd. Och efter succéåret i fjol, kombinerat med tio år på hög europeisk nivå, kommer det naturligt för Markus Rosenberg, det är något som finns där utan att Rosenberg behöver reflektera över det.
Jag tycker att det, just nu, är att gapa över för mycket av Guillermo Molins. Jag tror inte att det bästa för Malmö FF är att gå in i tävlingssäsongen med en vice-kapten vid rodret och en lagkapten som kämpar (på ett oerhört imponerande vis) för att komma tillbaka i den fantastiska form Molins visade under det första året tillbaka i MFF.
Med det sagt vill jag också säga det här.
När Guillermo Molins kommit tillbaka i full form och levererar som han gjorde innan knäskadan så kan han bli kapten igen.
Och det finns flera anledningar till det.
På många sätt förtjänar Molins (precis som Rosenberg) bindel. Han brinner som en sol för kaptenskapet och den dagen Molins står på topp igen kan han belönas med bindeln.
Och jag har följt Markus Rosenberg i det här yrket sedan 2003 då han var inhoppande anfallare i ett stjärnspäckat MFF.
Det är en båda smart och inkännande man.
Jag tror att Markus Rosenberg den dagen Molins är tillbaka i fullt slag kan komma att ta av sig bindeln och hänga den på sin lagkamrats överarm.
Jag är inte säker, men jag håller inte det som omöjligt.
På sätt försvinner hela diskussionen om kaptensbindeln som en ”konflikt”, Rosenberg visar storsinthet och för supportrarna skulle det var dubbel klubbhjärteporr. Den rutinerade klubbikonen som började i MFF:s fotbollsskola lämnar över bindeln till en stjärnspelare som har fler år kvar av karriären och älskar kaptensuppdraget något oerhört.
För det är också det.
Jag får gång på gång känslan av att lagkaptensuppdraget är viktigare för Guillermo Molins än för Markus Rosenberg.
Och därför kan Molins på sikt få det.
Men innan han får det måste Molins komma tillbaka till den sportsliga positionen som självklar storstjärna och leverera på planen.
För fotbollen är som näringslivet, en cynisk värld och de starkaste ledarna levererar på alla plan samtidigt.
Det är dit Guillermo Molins ska ta sig igen.
Och när han väl är kan han åter bli Malmö FF:s lagkapten.
Men han måste ta sig tid och Markus Rosenberg måste avsäga sig rollen.