Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larsson & Wall

Eriksson på väg bort, Helander nästa?

ATEN/MALMÖ. Markus Halsti, Ricardinho och Simon Thern lämnar Malmö FF.
Nu går vi in i nästa fas.
Spelarna som Malmö FF kommer att sälja.
Magnus Eriksson är nära en deal i Kina och med rätt mångmiljonbud kan klubben komma att sälja även Filip Helander, Robin Olsen eller Emil Forsberg redan i vinter.

Åge Hareide stod i den ljumma grekiska decembernatten i klädd skjorta, kavaj och Boggi-halsduk när han slog fast vad det viktigaste för Malmö FF är inför 2015.
– Att hitta spelare som vill vara i Malmö FF och som kan göra Malmö FF bättre.
Sedan fick Hareide frågan om han ville behålla Markus Halsti.
Norrmannen tittade fem meter till höger om sig där Halsti stod och sa:
– Svaret på den frågan finns inne i Markus Halsti och inte i mig. Vill en spelare vara någon annanstans ska han inte vara i Malmö FF, sa Hareide.
Och svårare än så är det inte.
Problemet med det är att det är svårt nog.
Att Magnus Eriksson getts tillåtelse att åka till Kina för en eventuell penningstinn flytt är föga förvånande.
Malmö FF var beredda att sälja Eriksson till Ryssland redan i mars och hade långt gångna planer för vad man skulle göra med de 15 miljoner kronor man erbjöds.
Det är nästan samma läge nu.
Med 10 till 15 miljoner kronor för Magnus Eriksson kan Malmö ersätta med en rejäl spets, eller till och med två spetsspelare.
Och med Guillermo Molins tillbaka är det inte ens säkert att Eriksson platsar i MFF:s startelva 2014.
Åge Hareide var redan timmen efter avspark nere i Aten inne på att fler spelare än de med utgående kontrakt skulle komma att lämna Malmö inom kort.
– Vi vet vår plats i näringskedjan. Antingen kan man lägga stor energi genom att bli frustrerad av det, eller så accepterar man läget och gör allt man kan för att plocka in så bra ersättare som möjligt.
Ska man hitta något negativt med Malmö FF:s Champions League-spel så är det att många av spelarna blivit högvilt på marknaden. En situation som MFF har kontroll över då man har kontrakt med spelarna och kan välja att behålla dem eller, om man får bud som man anser vara vettiga, sälja dem.
Filip Helander och Robin Olsen har kontrakt som går ut efter nästa säsong och om Malmö vill ha hyfsade summor för dem så är det försäljning i vinter som gäller.
Jag har mycket svårt att se varken Helander eller Olsen förlänga med MFF – det är i princip slut med förlängningar från startelvespelare under 30 i allsvenska toppklubbar – och frågan är vad som är bäst för MFF.
Att sälja i vinter och värva nytt inför allsvenskan 2015 och Champions League-kvalet till sommaren.
Eller behålla spelarna året ut och ha kvar dem även över nästa års kval.
Eftersom Malmö FF äger kontrakten med spelarna så äger man även frågan.
Och om MFF tar sig in i Champions League tjänar man mer pengar än man gör på att sälja Forsberg, Helander OCH Olsen.
Det är dock inget lätt spel att spela för sportchefen Daniel Andersson som om klubben väljer att inte sälja riskerar att sitta med missnöjda nyckelspelare.
Och missnöjda spelare brukar i genomsnittsfallet inte överprestera och utan överprestationer blir det inga nya Champions League-miljoner.
Utifrån de tongångar jag hör just nu inifrån Malmö FF så är jag ganska övertygad om att Magnus Eriksson, om inget oförutsett inträffar ännu en gång, lämnar Malmö inom kort.
Min känsla är att Filip Helander är den som därefter är närmast att säljas.
Emil Forsberg har kontrakt över två år till och budet för att MFF ska sälja honom måste vara så stort att man inte kan säga nej.
Spelare på väg in?
MFF har en uttalad strategi om att värva yngre spelare på U21-landslagsnivå för att sedan utveckla dem till toppspelare.
Häcken Simon Gustafsson är en sådan spelare som Malmö vid ett flertal tillfällen förhört sig om, men varje gång fått definitiva nej. Därför tror jag inte på Gustafsson.
Och utbudet i övrigt är knappt.
Klart är att Daniel Andersson och klubbledningen har ett jättejobb framför sig.
Både vad det gäller att värva rätt och sälja rätt.
Det är det jobbet som kommer att bestämma hur stora möjligheter MFF har att försvara SM-guldet och ta sig in i Champions League 2015.

Mattias Larsson