Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så slutar allsvenskan 2014

Det allsvenska magasinet finns äntligen till försäljning i butik och därför är det hög tid att presentera årets tips.
Jag tänkte först komma med någon form av försvarstal men hänvisar i stället till min kollega Daniel Sjöberg och skriver under på varenda ord angående det vanskliga med den här typen av tips.

Så, här kommer det.

1. Malmö FF
Trots att spelare som Jiloan Hamad och Johan Dahlin lämnat laget sedan förra säsongen har truppen inte försvagats. Markus Rosenberg har tydligen många tvivlare i det här landet men jag är övertygad om att han gör en kanonsäsong. Jag ser enorm utvecklingspotential i många spelare (Helander, Kroon, Thern, Rakip och Forsberg för att nämna några) och tränaren Åge Hareide är helt rätt man att få de här killarna att ta nästa steg.

2. BK Häcken
Kanske min största chansning. Nyförvärven Walid Atta och Ivo Pekalski kan lyfta det här gänget riktigt högt men med tanke på duons skadehistorik finns samtidigt risken att de inte gör mer än en handfull matcher under säsongen. Det faktum att Moestafa El Kabir eventuellt (eller snarare högst troligt) försvinner till sommaren oroar så klart också. Om allt stämmer kan Häcken slåss om guldet, i annat fall kan det lika väl bli en mittenplacering.

3. IFK Göteborg
Det här tipset lämnades in innan May Mahlangu och Malick Mané presenterades som nyförvärv. Å andra sidan var Mahlangu redan så gott som klar och Mané har jag aldrig sett spela, så det hade nog inte påverkat ändå. Kan mycket väl bli guldpytt på Kamratgården i år men på grund av Tobias Hyséns Kina-flytt är Blåvitt inte favorit i mina ögon.

4. AIK
Henok Goitom kan vara den allsvenske spelare som är viktigast för sitt lag. På grund av skador spelar han troligen inte 30 matcher i år och det är en av anledningarna till att jag inte har AIK högre upp än fyra. Jag är övertygad om att den allsvenska toppen blir tajt i år och precis lika övertygad om att AIK kommer vara någonstans där uppe och kämpa fram till mållinjen.

5. IF Elfsborg
Här finns många spelare som har betydligt mer att bevisa. Den trupp man hade i fjol borde ha uträttat betydligt mycket mer. Nu är Anders Svensson ett år äldre och någon Bangura finns inte. Viktor Prodell, sägger ni? Nja, säger jag. Allt som plockas upp ur belgiska frysboxar kan inte hålla samma kvalitet som Magnus Eriksson och Guillermo Molins i MFF.

6. Helsingborgs IF
Seriens mest svårtippade lag. Pär Hansson är en av de bästa målvakterna. I Uronen och Krafth finns två ytterbackar med hög utvecklingspotential. Sadiku och Larsson bildar ett gediget mittlås. Gashi är Gashi. Boateng och Accam kan göra kaos på kanterna. Men oj så många frågetecken det finns. Simovics skada? Ekonomiska problem? Avsaknad av bredd? Vem ersätter korsbandsskadade Landgren? Och så vidare.

7. Kalmar FF
Ismael och Melker Hallberg hade varit ett grymt spännande innermittfältspar men nu verkar det som att ena platsen är vikt åt norrmannen Hovda och det funkar säkert jättebra det med. Jag saknar en del spets i KFF. Måns Söderqvist kan eventuellt tillföra det. Annars är jag väldigt nyfiken på det senaste nyförvärvet Melvin Platje som tydligen ska ha kallats ”Den vite Balotelli”. Jag hoppas att det syftar på hans kvaliteter på planen snarare än på tillkortakommandena utanför linjerna.

8. Djurgårdens IF
Pelle Olsson har plockats in för att bygga långsiktigt, skapa kontinuitet och trygghet. Det kommer han lyckas alldeles strålande med. Men, är Pelle en guldtränare? Är Djurgården en guldlag? Inte en chans. Kanske har jag tippat laget några placeringar för lågt men topp-5 blir de aldrig.

9. IFK Norrköping
Imad Khalili gjorde stor nytta förra våren och han har Janne Andersson och övriga i klubbledningen inte riktigt lyckats ersätta. Christoffer Nyman kan kanske kliva fram och öka på sin målproduktion (fyra fullträffar i fjol) men jag är tveksam till att det blir speciellt mycket party för Peking i år.

10. Mjällby AIF
En stabil placering någonstans kring mitten – det är vad vi vant oss vid från Mjällby och det är nog vad vi får även i år. Offensiven är stark på pappret men det finns en risk att Marcus Ekenberg, Kristian Haynes, Patrik Ingelsten och David Löfquist har sina bästa fotbollsår bakom sig. Någon risk för nedflyttning eller kval ska ändå inte finnas.

11. Gefle IF
Oj så många gånger jag tippat att det här laget ska åka ur allsvenskan. Nu höjer jag det en aning och därför ryker det säkert. Tunga tapp i Faltsetas, Orlov, Dahlberg och Pelle Olsson, men Simon Lundevall och Jonas Lantto kan skapa oreda för de flesta försvar och någonstans i Johan Oremo finns det en duglig målskytt. Det kan bli räddningen.

12. IF Brommapojkarna
Mauricio Albornoz kan vara en av allsvenskans mest underskattade spelare. Han är enormt viktig för BP och att hålla honom skadefri kan vara skillnaden mellan en degradering och en ganska komfortabel placering på nedre mitten. Jag är spänd på att se om det kan lossna för Dardan Rexhepi också. Det finns kvalitet i honom men det handlar givetvis om att få ut den.

13. Halmstads BK
Egentligen finns inte mycket som tyder på att det ska bli något bättre än fjolårets kvalplats men jag tror att den allsvenska rutinen är viktig. I fjol var HBK nykomling men nu har spelare och klubb haft tid till anpassning. Det blir en hård bottenkamp på Örjans Vall.

14. Örebro SK
Nykomlingen har gått bra på försäsongen, Oscar Jansson är en landslagsmeriterad målvakt som ger en defensiv trygghet och jag har alltid gillat tränaren P-O Ljung men… Truppen ger ingen wow-känsla. Kvalplats känns rimligt men det skulle även kunna bli ett par placeringar högre än så.

15. Åtvidabergs FF.
Här höjer säkert en del av er på ögonbrynen men det finns anledningar till att Åtvid åkt jojo mellan allsvenskan och superettan de senaste fem åren. Kristian Bergström blir (precis som varande jävel på den här planeten) inte yngre med åren och jag har svårt att se vem som ska göra målen den här säsongen. Victor Sköld? Nja, att vara skyttekung i superettan är en sak, att leverera i allsvenskan en helt annan.

16. Falkenbergs FF.
Allt annat än en sistaplats vore en bragd. Övriga kommentarer är överflödiga.

Nu är det fritt fram att tycka till, men innan ni sågar mig vid fotknölarna kan ni vänta in Mattias Larssons tips som publiceras här på bloggen i morgon. Det är betydligt sämre än mitt.

Här kan ni förresten klicka er vidare och lämna era allsvenska tips. Fina priser finns att vinna.

/ Johan Wall
johan.wall@kvp.se
Twitter: @Johan_Wall