Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larsson & Wall

Dags för generationsväxling i landslaget

John Guidetti showade på planen, visserligen mot ett bedrövligt Malta men ändå.
Sen höll han hov för ett fåtal journalister i pressrummet på Swedbank stadion. Efter U21-landslagets 5-0 i EM-kvalet uppmanade den blivande storstjärnan(?) till generationsväxling i A-landslaget.
Och med tanke på att spelare som Andreas Isaksson, Anders Svensson, Johan Elmander och Sebastian Larsson tvekar kring en fortsättning i Blågult är den gode Guidetti självklart någonting på spåret.
Men vilka ska det satsas på?
Guidetti lyfte fram Jiloan Hamad, Pontus Jansson, Miiko Albornoz, Joel Ekstrand, Alexander Milosevic och Mattias Johansson.
Om vi tittar på de senaste U21-generationerna finns många spelare med stor talang. Många spelare som skulle kunna bli dugliga A-landslagsmän. Men också många som inte riktigt är där än.

Med VM-drömmen krossad av Cristiano Ronaldo får all fokus nu läggas på kvalet till Frankrike-EM 2016 och i mina ögon finns några givna nykomlingar som borde få plats i truppen.

# Jiloan Hamad.
Om Sebastian Larsson lämnar Blågult ser jag Hamad som startspelare inom kort. Visst, Jimmy Durmaz kan också spela till höger men han gör sig betydligt bättre till vänster där han kan utmana sin ytterback, ta sig runt på kanten och komma till inlägg med sin fina vänsterfot.
# Mattias Johansson.
Som det ser ut nu finns egentligen inget alternativ till Mikael Lustig. Mattias Johansson är Sveriges näst bästa högerback och borde ges plats i truppen.
# Oscar Hiljemark.
Med Anders Svensson ute ur bilden, och kanske även Kim Källström, behövs mer konkurrens på det centrala mittfältet. Hiljemark står på tur men jag vill också slå ett slag för Simon Thern. Hans utveckling i MFF har varit enorm den här säsongen och när han mot Malta igår fick kaptensbindeln visade han att han även är en ledare ute på planen. Kanske inte A-landslagsmässig redan nu men troligtvis inom kort.
# John Guidetti.
Kommentar egentligen överflödig – om han hittar tillbaka till den form han hade innan skadan.

På gränsen:
# Pontus Jansson.
Det kryllar av talangfulla mittbackar. Jansson, Filip Helander, Alexander Milosevis, Joel Ekstrand och så vidare. Den som först tar nästa steg i sin utveckling borde belönas med en plats.
# Emil Krafth.
Har lika stor potential som Mattias Johansson men ligger något år efter i sin utveckling.
# Miiko Albornoz.
En politisk fråga på grund av sexdomen. Om vi ser det rent kvalitetsmässigt tycker jag att han är tredjevalet som vänsterback bakom Martin Olsson och Pierre Bengtsson. Som högerback ska han inte konkurrera, tycker jag. Visst, han är riktigt bra där också men jag tror att han har ännu större potential till vänster.

Vem har jag missat?

/ Johan Wall
johan.wall@kvp.se
Twitter: @Johan_Wall