Larsson & Wall

Supergranskningen: Tränarna

Vi fortsätter med granskningen av de sydsvenska lagen. Målvakterna, backlinjerna, mittfälten och anfallen hittar ni om ni scrollar ner i bloggen. Här kommer tränarna.

MALMÖ FF: Rikard Norling – 4 getingar
Förmågan att skapa fullt förtroende hos spelargruppen är en av Norlings starkaste sidor. Det visades inte minst under hösten när meningsskiljaktigheterna med sportchefen Per Ågren uppdagades och i stort sett samtliga MFF-spelare slöt upp bakom sin tränare.

HELSINGBORGS IF: Roar Hansen – 3 getingar
Man kan ifrågasätta valet av Roar Hansen som efterträdare till Åge Hareide. Hansen har aldrig tidigare verkat på den här nivån men att måla upp honom som orutinerad är orättvist. HIF:s nye ledare har varit fotbollstränare sedan jag sprang omkring i blöja och han gjorde trots allt Öster till ohotad seriesegrare i superettan.

ÖSTERS IF: Andreas Thomsson – 3 getingar
Att Thomsson inte fick vara kvar i Åtvidaberg efter fjolårets åttondeplats är för mig en stor gåta. Han har bevisat att han med relativt små medel kan bygga ett slagkraftigt allsvenskt lag och det är precis det Thomsson måste göra om Öster ska hålla sig kvar i allsvenskan.

HALMSTADS BK: Jens Gustafsson – 3 getingar
Klarade inte av att skrapa ihop spillrorna som Joseph Clotet Ruiz lämnade efter sig under säsongen 2011. HBK åkte ur allsvenskan men i fjol visade Gustafsson sina styrkor som tränare. Han fick ihop gruppen och till skillnad mot året innan drog alla verkligen åt samma håll. Det är huvudanledningen till att det spelas allsvensk fotboll på Örjans Vall i år.

KALMAR FF: Nanne Bergstrand – 2 getingar
Ja, Nanne tog KFF till SM-guld 2008 men det var med bröderna Elm, Patrik Ingelsten och en blomstrande Henrik Rydström i truppen. Självklart en merit men hur stor ära kan Bergstrand ta åt sig för det? De senaste säsongerna har flertalet spelare offentligt visat sitt missnöje mot tränarens ledarstil och den senaste säsongens tiondeplats är underkänd med tanke på vilken kvalitet det trots allt fanns i truppen.

MJÄLLBY AIF: Anders Torstensson – 2 getingar
Gick flera säsonger som assisterande bredvid Peter Swärdh. Det är en fördel för Torstensson, men också en nackdel. Han kan laget men vid ett tränarbyte kan det också vara bra att komma med nya fräscha ögon. Torstensson är totalt oprövad på den här nivån och kan därför inte få mer än två getingar.