Larsson & Wall

Supergranskningen: Publikstöden

Dags för dagens sista granskning. I morgon avslutar vi med arenorna, matchvinnarna och en slutgiltig summering men nu: Publikstöd.

MALMÖ FF – 5 getingar
Högst publiksnitt i allsvenskan, massor av tradition och het passion. Fotboll i Sverige får inte mycket bättre support än de himmelsblå från Malmö får. Läktarproblematik kring laget har gett mycket uppmärksamhet de senaste åren, men det är ingen välspeglande bild av publikstödet bakom Malmö FF.

HELSINGBORGS IF – 4 getingar
Cirka 100 000 invånare i Helsingborg och ett publiksnitt kring 10 000. Det är procentuellt dubbelt så bra som Malmö. Dock är det inte riktigt samma atmosfär inne på Olympia som inne på Swedbank Stadion och anledningen är att hardcorefansen är fler i Malmö än i Helsingborg.

ÖSTERS IF – 3 getingar
Öster hade nästa 7 000 åskådare i hemmasnitt senast laget var uppe i allsvenskan 2006. Det finns ett enormt latent intresse i Kronoberg för laget som hade sin (senaste?) storhetstid under 70- och 80-talet. Med en hemmaarena invigd i september i fjol finns förutsättningarna att skapa riktigt bra drag i Växjö.

KALMAR FF – 3 getingar
Under lagets storhetstid, den som kulminerade vid SM-guldet 2008, växte sig FF:s klacka hyfsat stor. Det riktiga publiklyftet kom dock inte förrän resultaten var mer mediokra och Guldfågeln Arena var på plats. Det gnälldes dock mycket i fjol, på så väl tränare som lag, och 2013 kan bli en vattendelare.

HALMSTADS BK – 2 getingar
Kvastarna gör sitt och underbara Örjans vall ytterligare. Men Kvastarna är få och Örjan gammal. Det är allsvensk fotboll från en svunnen tid att ta sig till Halmstad. Det är på inget sätt illa, snarare tvärtom men om man vill ha ett stort publikstöd och framtidsutsikter behövs en ny arena i Halmstad.

MJÄLLBY AIF – 2 getingar
Sillastrybarna är sköna. I ämnet självdistans har man få övermän/överkvinnor i allsvenskan. Med tanke på att Hällevik har 800 invånare så är publikstödet exceptionellt. Mjällby är traktens lag och det märks. Det är inte så mycket tifo och bengaler, men folk bryr sig. På riktigt.