Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larsson & Wall

Supergranskningen: Mittfälten

Målvakterna och backlinjerna är betygsatta. Nu följer vi upp med mittfälten och när onsdag blivit torsdag dyker granskningens tre nästa delar – anfallen, tränarna och publikstöden – upp här på bloggen.

MALMÖ FF: Jiloan Hamad, Ivo Pekalski, Erik Friberg, Emil Forsberg – 4 getingar
Stannar Jiloan Hamad? Ja, jag tror det och därför är MFF:s mittfält värt en fyra i betyg. Det är nästan uppe och nosar på en femma tack vare bredden. Simon Thern och Markus Halsti skulle båda kunna kliva in och göra jobbet lika bra som någon av de andra och på lite längre sikt finns både Simon Kroon och U21-landslagsmannen Amin Nazari.

HELSINGBORGS IF: Mattias Lindström, May Mahlangu, Ardian Gashi, Rachid Bouaouzan – 3 getingar
May Mahlangu var allsvenskan bäste spelare 2011 men samlade bara på sig två poäng förra säsongen, båda assist. Om han och Gashi hittar tillbaka till samma spel som under 2011 har HIF ett av seriens bästa innermittfält men kanterna? Mattias Lindström är en jäkel både på att löpa och glidtackla men visst har hans inläggsfot blivit sämre? Kommer Rachid Bouaouzan äntligen börja hitta rätt i det defensiva arbetet? Får Daniel Nordmark plats någonstans? Frågetecknen är för många för att det ska kännas helt tryggt.

HALMSTADS BK: Stefan Selakovic, Kristoffer Fagercrantz, Antonio Rojas, Kristinn Steindorsson – 3 getingar
Det smärtar att inte kunna peta in Johan Blomberg i HBK:s startelva. Hans kvaliteter gör honom till en skicklig yttermittfältare men med tanke på att Stefan Selakovic värvats från IFK Göteborg får han helt enkelt inte plats. Halmstad har ett starkt mittfält där kombinationen av Fagercrantz slit och Rojas fina fötter känns spännande.

ÖSTERS IF: Kenny Pavey, Johan Persson, Marcus Bergholtz, Andreas Wihlborg – 3 getingar
För att vara nykomling har Öster ett rutinerat mittfält där värvningen av Kenny Pavey kommer att bli viktig. Det här är ett mittfält där det hårda arbetet överglänser flärden men första året i allsvenskan har man ändå inte råd med några extravaganser. Bredden kan bli ett problem och Öster har definitivt inte råd med några långtidsskador.

KALMAR FF: Tobias Eriksson, Henrik Rydström, Erik Israelsson, Jonathan Ring – 3 getingar
Att förutspå Nanne Bergstrands taktiska dispositioner är svårare än att få 13 rätt på tipset. 4-4-2 kan lika gärna bli 4-3-3, 4-2-3-1 eller 5-3-2 och spelare som Archford Gutu, Måns Söderqvist och Melker Hallberg kan mycket väl ta plats i en startelva. De fyra som radats upp här utgör ett starkt mittfält och med tanke på alla valmöjligheter som finns blir kvaliteten ännu högre under en lång säsong.

MJÄLLBY AIF: Haris Radetinac, Andreas Blomqvist, Kristian Haynes, Marcus Pode – 2 getingar
Kristian Haynes är ett perfekt nyförvärv om han lämnar kvar förlorarmentaliteten i Trelleborg. Jag är dessutom svag för Blomqvists känsliga fötter och väljer honom i startelvan före Daniel Nilsson. Det enda frågetecknet är vänsterkanten. Marcus Pode är bäst som anfallare och Viktor Agardius kommer förmodligen att ses främst som vänsterback.